Ads Top

Stedin effectief in terugdringen van storingen door graafschade

Het aantal grote stroomstoringen en gaslekkages in de Randstad veroorzaakt door graafwerkzaamheden van andere partijen daalt. Dat terwijl het onder de grond steeds drukker wordt. Netbeheerder Stedin blijkt effectief in het voorkomen van graafschades. Hierdoor hebben klanten minder last van storingen, worden gevaarlijke situaties voorkomen en heeft Stedin minder kosten om de schade te repareren en getroffen klanten te compenseren.

Stedin is het meest effectief in het voorkomen van graafschade op het ‘middenspanningsnet’,dat wijken van stroom voorziet. Bij schade aan dit net zitten vaak honderden huishoudens tegelijk zonderstroom. In 2016 was landelijk 22% van de storingen op het middenspanningsnet te wijten aan graafwerkzaamheden. In Stedin-gebied was dit slechts 9%. Op het gebied van laagspanning (elektriciteit op straatniveau) werd in Stedin-gebied 22% van de stroomstoringen veroorzaakt door graafwerk (landelijk 27%). Bij gaslekkages lag dit percentage in 2016 op 20%, tegenover 24% landelijk. Graafschade behoort nog niet geheel tot verleden, daarom blijft Stedin volop inzetten om schade en storingen te voorkomen.

Stedin heeft sinds 2015 een speciaal team graafschadepreventie, dat onder andere de meldingen bekijkt met aangekondigde graafwerkzaamheden. Op basis hiervan beoordeelt het team het risico op eventuele graafschade en bespreekt dit proactief met de aanvrager de geplande werkzaamheden. Daarnaast bezoekt de netbeheerder regelmatig aannemers die veel in de grond werken. ,,De kunst is geen politieagentje te spelen, maar juist als netbeheerder de samenwerking met aannemers aan te gaan’’, zegt Judith Koole, Chief Operating Officer bij Stedin. ,,Niet alleen de klant of netbeheerder, maar ook aannemers, hebben baat bij zo min mogelijk graafschade en vertraging van de werkzaamheden. Daarom gaan we regelmatig met hen in overleg en ondersteunen we hen bij het veilig uitvoeren van het graafwerk.’’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.