Ads Top

Correcte aanmelding zonnepanelen bij je netbeheerder is belangrijk

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie, heeft Johan en An Bogaert uit Aalst in de bloemetjes gezet. Zij zijn de trotse eigenaars van de 275.000ste geregistreerde zonnepaneleninstallatie in Vlaanderen.

Al die installaties produceren lokaal groene stroom en plaatsen het teveel aan geproduceerde elektriciteit op het net. Niet alleen is het verplicht je zonnepanelen aan te melden, het is ook belangrijk om veiligheidsproblemen bij werken aan het net te voorkomen en op elk moment de stabiliteit van de energielevering te kunnen garanderen.

Het Vlaamse elektriciteitsnet is vol in verandering. Dat heeft ook gevolgen voor het beheer ervan. Waar technici van Infrax of Eandis vroeger altijd perfect wisten waar precies stroom op het net werd geplaatst, is dat met de vele aangesloten zonnepanelen niet altijd meer het geval. Niet alle installaties worden immers door de eigenaars bij de netbeheerders aangemeld. Dat kan voor veiligheidsproblemen zorgen bij onverwachte werken aan het distributienet. Een hoge concentratie aan zonnepanelen in één buurt heeft ook een invloed op de spanningskwaliteit in dat gebied. Daarom is het cruciaal dat de netbeheerder weet waar er overal zonnepanelen worden aangesloten op het net. Aanmelden is dus niet alleen verplicht omwille van de prosumentenvergoeding, het is ook echt belangrijk voor de goede werking van het distributienet.

Vanaf 1 juni gelden een aantal strengere regels voor het aanmelden van zonnepanelen. Vanaf dan worden de netbeheerders decretaal verplicht niet-aangemelde installaties in hun werkgebied actief op te sporen. Installateurs van zonnepanelen zullen lijsten van de door hen geplaatste installaties aan de netbeheerders moeten overmaken. En eigenaars die hun panelen niet binnen een redelijke termijn bij hun netbeheerder aanmelden kunnen een boete worden opgelegd.

Minister Tommelein, Eandis en Infrax roepen alle eigenaars daarom op voor 1 juni de status van hun bestaande installatie te checken. Wie zijn zonnepanelen installeerde voor juni 2015 en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt is sowieso in orde. Wie die niet heeft en zijn zonnepanelen nergens op de energiefactuur vermeld ziet, voert best een extra controle uit. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.