Ads Top

Universiteit Twente biedt hulp aan energie-onderwijs in Tanzania

Het land heeft een groot tekort aan goed opgeleide mensen in de energiesector. Recentelijk zijn in Tanzania grote voorraden gas en olie ontdekt. Op 5 april is de officiële lancering van het Tanzania Energy Platform, als onderdeel van het Tanzania Dutch Energy Capacity Building (TDECB) project. De vice-president van Tanzania, Samia Suluhu Hassan, is hierbij aanwezig. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en biedt economische kansen voor Nederlandse bedrijven.

De Faculty of Geo-Information Science and Earth Observation (ITC) van de Universiteit Twente (UT) leidt het TDECB project dat wordt beheerd namens BuZa door EP-Nuffic. Het project richt zich op het opleiden van personeel, het ontwikkelen van curricula, het ontwikkelen van een onderzoeksprogramma, investering in apparatuur, verbetering van het genderevenwicht en de oprichting van een Energy Platform om de samenwerking in onderwijs en onderzoek te versterken.

Het TDECB project biedt een oplossing voor het Tanzaniaanse tekort aan goed opgeleide mensen in de energiesector. Recentelijk zijn in Tanzania grote voorraden gas en olie gevonden. Robert Hack, projectcoördinator vanuit de UT: “Gas en olie zijn niet geweldig voor het milieu, maar beter dan kolen en houtskool, waar het land nu voornamelijk gebruik van maakt. De gas- en olievoorraden vertegenwoordigen een grote waarde waar het arme Tanzania slim gebruik van moet maken. De opbrengst van deze voorraden kan Tanzania investeren in duurzame energiebronnen, zoals zonne- en geothermische energie.” Projectdirecteur Freek van de Meer: “Als we het energiepotentieel van geothermische warmte wereldwijd volledig zouden kunnen benutten, is het probleem van de CO2 uitstoot – en de opwarming van de aarde – opgelost”.

De Universiteit Twente werkt samen met Hanze Hogeschool Groningen, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Utrecht om de drie Tanzaniaanse onderwijsinstellingen van de nodige kennis en ondersteuning te voorzien. Het gaat om de Universiteit van Dar es Salaam (UDSM), de Dar es Salaam Institute of Technology (DIT) en de Karume Institute of Science and Technology (KIST) in Zanzibar.

In een vroeg stadium worden Nederlandse bedrijven betrokken bij het project. Dinand Alkema: “er moet een complete infrastructuur worden opgezet in Tanzania. Dat biedt kansen voor diverse bedrijven zoals de boorindustrie, baggeraars en toeleveranciers. Hier kan Nederland economisch van profiteren.”

Een belangrijk onderdeel van het TDECB project is het opzetten van het Tanzania Energy Platform. Het Platform fungeert als een portal voor informatie over onderwijsinstellingen, onderzoekscentra, de particuliere sector, overheidsinstellingen en andere belanghebbenden in de energiesector. De opening van het Energy Platform is op 5 april. De vicepresident van Tanzania is hierbij aanwezig evenals CEO’s van bedrijven als Shell, Statoil en British Gas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.