Ads Top

HU opent met Energylab duurzame energieproeftuin

Hogeschool Utrecht heeft de deuren geopend van het nieuwe Energylab. Wat techniekstudenten aan theorie leren over duurzame oplossingen voor woningen, passen ze in deze proeftuin in de praktijk toe.

In de komende weken worden er nog zonneboilers en zonnepanelen geïnstalleerd op het dak en de gevel van Padualaan 99. Pal daaronder is een ruimte ingericht waar een oerwoud aan buizen, pompen en metertjes leidt naar verwarmings- en koelingsapparatuur die werkt op de warmte die opgevangen wordt op het dak. Midden in de ruimte staat een grote klimaatkamer die opgedeeld is in twee compartimenten: één compartiment staat voor ‘binnen’, één voor ‘buiten’. Hier kunnen studenten binnen- en buitengevels testen onder verschillende klimaatomstandigheden. Studenten kunnen de gevel eenvoudig aanpassen: het kan een blinde muur worden, maar er kunnen ook een verschillende deuren en ramen in. Ze kunnen hier onderzoeken hoe goed deuren, ramen, kozijnen en gevels zijn in het isoleren tegen warmte, kou en geluid. Ook kunnen studenten in de klimaatruimtes testen hoe goed diverse verwarmings- en koelingsapparatuur werkt in een woning.

Marcel de Reeder, beheerder van de duurzame energieproeftuin: “Er komen binnenkort nieuwe soorten renovatiegevels voor woningen op de markt die bijvoorbeeld zonne-energie kunnen opnemen. Studenten kunnen hier in de praktijk nagaan wat zo’n gevel doet voor een woning en tegen welke problemen je oploopt als je ze wilt installeren en gebruiken. Waar sla je de energie bijvoorbeeld op? Kan dat tussen de wanden van je woning in? Welke gevolgen heeft dat voor de eisen die je stelt aan je wanden? En voor de manier waarop je je huis isoleert? Legio vragen die hier onderzocht en beantwoord mogen worden.”

Studenten leren hier hoe de theorie uit boeken zich naar de praktijk vertaalt. Ze leren niet zozeer de nieuwste technische trends op duurzaamheidsgebied, want veel van de technieken om huizen efficiënt te verduurzamen bestaan al, aldus de Reeder. Ze worden alleen nog onvoldoende geïntegreerd toegepast. Een voorbeeld: op dit moment gebruiken veel duurzame huishoudens zonneboilers. Warmte wordt door zo’n zonneboiler opgeslagen in water. Maar je kunt warmte ook opslaan in vaste stof. Het opslagvat kan dan 4 tot 5 keer kleiner gemaakt worden. Studenten kunnen zich in het energylab bezighouden met de vraag: hoe kun je die techniek toepassen op eengezinswoningen, een huizenblok, flat of kantoorpand?

Waarom worden duurzame oplossingen nog niet optimaal toegepast? Volgens de Reeder zijn er een aantal oorzaken: dit soort oplossingen zijn in de aanschaf vaak wat prijziger, hoewel het zich op termijn wel terugverdient. De gebruiker of bewoner van een huis moet het natuurlijk willen. En engineers en bouwkundigen kunnen nog veel meer integraal samenwerken tijdens bouwprojecten . De Reeder: “Je moet niet eerst een dak maken en dan bedenken welke zonnepanelen mogelijk passend zijn. Je moet in de bouw of renovatie van het huis al meenemen hoeveel energie je wilt opwekken om zelf te gebruiken. Dat heeft onder andere gevolgen voor de hoek van je dak, de kleur,en het materiaal. Bij het leggen van het dak neem je dan meteen de panelen en de rest van je installatie geïntegreerd in je dak mee. Als je vanuit deze twee disciplines samenwerkt, levert dat winst op: winst op esthetisch vlak, maar ook op het gebied van manuren en materialen. Duurzame huizen worden er dus mooier en goedkoper door. Daarom wordt de samenwerking tussen studenten Built Environment en Engineering in de duurzame proeftuin gestimuleerd, door hen gezamenlijk aan projecten te laten werken. De HU wil in deze samenwerking ook bedrijven in de bouw- en installatiesector betrekken. Zo kunnen de studenten opgeleid worden aan de hand van actuele praktijkvraagstukken én worden de bedrijven geholpen met innovatie-voorstellen.

Deze aanpak past goed bij Hogeschool Utrecht. De hogeschool wil bijdragen aan oplossingen voor de maatschappelijke problemen waar de stad van de toekomst voor komt te staan. Waaronder uitdagingen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Oplossingen voor dit soort vraagstukken komen niet vanuit één domein. Juist door de samenwerking op te zoeken, komen nieuwe, innovatieve manieren van aanpak tot stand. Als grote hogeschool met een groot netwerk heeft de HU veel mogelijkheden tot samenwerking: tussen opleidingen, onderzoekers, het bedrijfsleven, en de vele regionale en (inter)nationale contacten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.