Ads Top

Groningen heeft landelijke energiedoelstellingen voor 2023 al gehaald

De landelijke energiedoelstellingen voor 2023 zijn nu al gehaald in onze provincie. Dat blijkt uit de Energiemonitor over 2015. Het aandeel duurzame energie in Groningen zit op bijna 16 procent (de landelijke norm voor 2023), tegenover het landelijke percentage van bijna 6 procent. Op basis van de geplande projecten zal in 2020 een derde van alle energie duurzaam opgewekt zijn.

Het grootste deel van de duurzaam opgewekte energie is afkomstig uit biomassa (organische materialen): 62 procent. Windenergie kent een aandeel van 31 procent. Zonne-energie groeit echter relatief het snelst. Het geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen per inwoner is hoger dan in de rest van Nederland.

De komende jaren wordt er hard verder gewerkt aan de verduurzaming, onder meer binnen de chemische industrie in Delfzijl en de Eemshaven, via het project Chemport Europe. In Hoogezand-Sappemeer zijn er plannen voor de totstandkoming van een vergassingsinstallatie, waar energie uit afval wordt opgewekt. In de stad Groningen moet een warmtenet komen, waarbij gebruik wordt gemaakt van warm water vanuit de aarde.

De overgang naar het gebruik van groene energie (de energietransitie) is nodig om klimaatverandering tegen te gaan, maar heeft ook een belangrijke economische waarde voor onze provincie. Zo zijn er in 2015 100 banen bijgekomen in de duurzame energiesector. Het gebruik van duurzame energiebronnen helpt daarnaast de afhankelijkheid van aardgas te verminderen, wat de veiligheid en leefbaarheid in onze provincie ten goede komt.

Vorige week is er een lobbycampagne van start gegaan, waarmee Groningen zichzelf als energieregio op de kaart wil zetten bij politiek Den Haag. Gedeputeerde Nienke Homan: 'Wij bewijzen als duurzame energieregio dat het wel kan: de energietransitie versnellen. Ik verwacht dan ook dat het nieuwe kabinet met ons mee gaat werken om de volgende stap te zetten'.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.