Ads Top

Online energievergelijkers nog niet voldoende duurzaam

Uit onderzoek van WISE naar 80 online energie vergelijkingssites blijkt dat de zogenoemde groene filters in driekwart van de gevallen misleidende resultaten opleveren.

Bijna 40 procent van de mensen die op zoek gaan naar een nieuwe energieleverancier gebruiken ter oriëntatie een online energievergelijker. Er zijn er in Nederland inmiddels 80 actief.     

De online energievergelijkers zijn duurzamer geworden maar nog steeds scoren maar 20 van de 80 onderzochte vergelijkers een voldoende. Op basis van het onderzoek kreeg elke vergelijkingswebsite een rapportcijfer. Het resultaat voor de zeven grootste partijen in de markt: 

gaslicht.com 8,2
easyswitch.nl 6,8
energievergelijker.nl 6,8
overstappen.nl 5,2
energieleveranciers.nl 5,1
independer.nl 5,0
pricewise.nl 2,5

WISE publiceerde in 2015 de eerste studie naar de duurzaamheid van online energievergelijkers en concludeerde toen dat geen enkele vergelijker een duurzame keuze goed faciliteerde. Ten opzichte van die studie is er sprake van sterke vooruitgang.

Maar dat ging niet vanzelf. Markus Schmid, campagneleider groene stroom bij WISE: 'Na ons vernietigende rapport vonden we dat we dan maar zelf met een écht groene energievergelijker moesten komen. We zijn daarvoor in gesprek gegaan met de grote spelers uit de branche, zoals gaslicht.com, overstappen.nl en pricewise.nl. We drongen er bij die gesprekken op aan dat een duurzaam energieaanbod zoals dat na gebruik van een groene filter tevoorschijn komt altijd afkomstig moet zijn van een bedrijf dat niets meer te maken heeft met kolen en kernenergie. En dat dus de uitkomst van het jaarlijkse onderzoek naar de duurzaamheid van alle Nederlandse stroomleveranciers leidend moet zijn.'

Dankzij het eerste onderzoek naar de vergelijkers en de gesprekken die daaruit voortvloeiden hebben veel toonaangevende spelers verbeteringen doorgevoerd. Zodoende scoren gaslicht.com (Bencom), easyswitch.nl (Overstappen.nl) en energievergelijker.nl (Internet Connection) in het nieuwe onderzoek een voldoende.
De energievergelijker die WISE zelf initieerde om de markt op te schudden werd natuurlijk ook onderzocht. Op het onderdeel duurzaamheid haalt deze vergelijker de maximale score, maar op andere onderdelen kan ook deze vergelijker nog worden verbeterd. De eindscore werd een 8,2.

De gemiddelde eindscore van alle 80 onderzochte vergelijkers is ruim onvoldoende: een 3,1. Dat gemiddelde wordt sterk beïnvloed door een groot aantal vergelijkers van het merk Daisycon. Dit bedrijf besteedt geen aandacht aan duurzaamheid, maar is met 25 websites wel sterk vertegenwoordigd op internet.

Van de 80 onderzochte websites bieden 25 een service aan voor mensen met zonnepanelen. De modules van Bencom (bijvoorbeeld gaslicht.com) en van independer.nl bieden hierbij de beste service aan.

Ondanks dat er strenge afspraken zijn gemaakt met de ACM (Autoriteit Consument en Markt) over een juiste weergave van standaard verbruiksgegevens in energievergelijkers scoren tientallen websites hier nog steeds een onvoldoende. De meeste vergelijkers werken met te lage inschattingen van het verbruik. Dit is misleidend omdat consumenten dan denken goedkoper uit te zullen zijn. Pas bij de eerste rekening van het energiebedrijf blijkt dat dus tegen te vallen.

- Slechts één energievergelijker had de standaard gebruiksgegevens correct in de vergelijking ingevuld en scoort dus tien punten: energieleveranciers.nl (van SwitchCo).
- Independer.nl (Achmea) scoort een 9,2 en besparenkan.nl een 8.
- Hierna volgen energievergelijking.nl en vergelijken-energie.nl met een 7,6.

Hoewel het weinig met duurzaamheid heeft te maken heeft WISE ook gekeken naar de vraag of je nou goedkoper uit bent als je via een energievergelijker overstapt of als je direct via de website van de leverancier een contract afsluit. Het antwoord: de prijzen op de energievergelijkers zijn meestal lager dan op de sites van de leveranciers. In een enkel geval was de website van de leverancier voor exact hetzelfde energieproduct zelfs 350 euro duurder dan op de energievergelijker.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.