Ads Top

Nieuwe dimensies technische isolatie

Utiliteitgebouwen moeten per 2020 minimaal energielabel C hebben, in 2050 functioneert de maatschappij klimaatneutraal, er komt een eind aan de verspilling van hoogcalorisch aardgas aan laagcalorische doeleinden. Na de internationale klimaattop COP21 - eind 2015 - brengt de energietransitie 'Parijs naar Nederland'. "Geleidelijke verbetering maakt plaats voor een ingrijpende systeemsprong", betoogt VIB-voorzitter Hans Koole in de nieuwe editie van Isolatie Magazine. "We moeten omdenken en de discussie aangaan over nieuwe, uiterst relevante dimensies van technische isolatie." De brancheorganisatie neemt zelf het voortouw. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de VIB-richtlijn 2017 voor utiliteitsisolatie.

De energietransitie, een belangrijke fase op weg naar een klimaatneutrale maatschappij, moet zich voltrekken met behoud en waar mogelijk verbetering van welzijn, welvaart en comfort. Technische isolatie draagt meer dan ooit bij aan volledig duurzaam - dus energieneutraal - wonen, werken en produceren. De al belangrijke rol van thermische isolatie in procesbeheersing en energie-efficiëntie krijgt nieuwe dimensies. Hans Koole, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Thermisch Isolatiebedrijf VIB, zegt in de jongste uitgave van Isolatie Magazine: "Zolang warmte- en koudetransport door leidingen en installaties plaatsvindt, is thermische isolatie zeer relevant voor zowel de huidige als toekomstige installaties. Er is nog behoorlijk wat laaghangend fruit", aldus Hans Koole. In zijn commentaar in het vakblad prikkelt hij minister Kamp om werk te maken van de 9PJ extra energiebesparing die technische isolatie kan bijdragen aan de industriedoelen van het Energieakkoord.

VIB zet zich op verschillende niveaus in om het toegenomen belang van thermische isolatie onder de aandacht te brengen van bedrijfsleven, politiek en maatschappij.

In de loop van 2017 introduceert de VIB de nieuwe richtlijn voor utiliteitsisolatie. Met deze praktisch hanteerbare objectieve kwalitatieve uitvoeringsvoorschriften gaat een langgekoesterde wens van opdrachtgevers, adviseurs en isolatiespecialisten in vervulling. De richtlijn gaat uit van de praktijk en haakt aan bij het Bouwbesluit. De richtlijn Utiliteitsisolatie beoogt normstellend te zijn en daarmee de weging van technische isolatie in energielabeling en -certificatie te faciliteren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.