Ads Top

Offshore windkennis waait over naar Zuid-Koreaanse Jeju Island

Het Zuid-Koreaanse JeJu Island is over vijf jaar tientallen experts rijker op het gebied van offshore windenergie. Geen overbodige luxe, want het land investeert fors in windparken. In samenwerking met DUWIND/TU Delft zorgt ECN dat excellente windkennis uit Nederland overwaait.

Ooit gehoord van JeJu Island? Dit Zuid-Koreaanse eiland staat met haar ongekende natuurschoon op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Om die schoonheid te behouden investeert de lokale overheid in een CO2-neutrale energievoorziening met geothermie, zonne-energie en offshore windenergie. De ambitie: energieneutraal zijn in 2030. “Met name voor windenergie heeft JeJu Island een gunstig klimaat. Er is veel potentie, maar lokaal is de kennis van offshore wind nog in opbouw. Vooral als het gaat om operations & maintenance. Terwijl juist de bedrijfsvoering en het onderhoud cruciaal zijn om 24/7 windenergie te produceren”, aldus Aart van der Pal, directeur van ECN Windenergie.

Wereldwijd heeft ECN een vooraanstaande positie als het gaat om windenergie. Meer dan 80 procent van alle offshore windparken op de Noordzee is ontworpen op basis van onze kennis van operations & maintenance. Aart van der Pal: “Natuurlijk zijn we daar trots op, maar we willen die expertise niet alleen voor onszelf houden. Juist door kennis internationaal uit te wisselen kunnen we verduurzaming versnellen.” Op verzoek van JeJu National University hebben ECN en DUWIND/TUDelft daarom een meerjarig trainingsprogramma opgesteld.

In vijf jaar tijd worden Koreanen met een academisch niveau getraind in basistheorie, toegepaste kennis en praktijkkennis. Aart van der Pal: “Vanaf de zomer 2017 komen elk jaar 10 Koreanen naar Nederland. Na vijf jaar heeft het eiland dus 50 getrainde operators, engineers en managers. Een belangrijke eerste stap naar een succesvolle uitrol van offshore windparken.”

Er komen ook Koreaanse docenten mee, zodat zij leren hoe je kennis over windenergie effectief kunt overbrengen. “Belangrijk vind ik ook dat Nederlandse studenten de kans krijgen om in Korea af te studeren of te promoveren. De kennisuitwisseling is écht vice versa.”

1 opmerking:

Mogelijk gemaakt door Blogger.