Ads Top

Nieuwbouw Energy Academy in Groningen klaar voor inhuizing onderwijs en onderzoek

In recordtempo is het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland verrezen op de Zernike Campus Groningen: de Energy Academy (EA). Na een bouwtijd van slechts 18 maanden hebben ENGIE Services en Bouwcombinatie Friso-Koopmans de sleutels van dit unieke gebouw op 14 oktober overgedragen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hiermee is een ambitieus bouwproject afgerond en is een inspirerende omgeving gemaakt voor organisaties die zich inzetten voor de transitie naar duurzame energie.

Het gebouw (15.000 m2) heeft een voorbeeldfunctie in een tijd dat het gebruik van fossiele brandstoffen en andere vervuilende en onzuinige oplossingen tot het verleden moeten gaan behoren. Het extreem energiezuinige gebouw met het allerhoogste certificaat op duurzaamheidsprestaties, behoort tot de zogeheten BREEAM Outstanding-klasse. Het is niet voor niets het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland. Dankzij een slim ontwerp wordt de energiebehoefte niet alleen laag gehouden maar bovendien is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan het verbruikt.

Het gebouw bestaat grofweg uit twee bouwdelen. Aan de noordzijde komen de onderzoeksruimtes met laboratoria en aanverwante werkruimtes en aan de zuidkant bevinden zich werklandschappen, een wintertuin en onderwijsruimten. De wintertuin is een belangrijke bufferzone waar lucht wordt geacclimatiseerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.