Ads Top

Honderdduizend elektrische voertuigen op de Nederlandse weg

Nederland heeft sinds deze maand honderdduizend elektrische auto’s, bedrijfswagens en motoren op de weg. Een automobilist in Rijswijk zal vandaag de sleutels van het honderdduizendste voertuig in ontvangst nemen. Elektrische voertuigen zijn populair; dit jaar steeg hun aantal in ons land met meer dan tien procent. Dat blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland maandelijks in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ) publiceert.
 
Minister Henk Kamp van EZ: “Deze nieuwe cijfers laten zien dat het goed gaat met elektrisch vervoer in Nederland. Bedrijven, organisaties als de ANWB en lokale overheden werken samen en investeren miljoenen euro’s in een versnelde toename van elektrisch vervoer. We zetten gezamenlijk in op de aanleg van voldoende oplaadpunten en een groter aandeel elektrische auto’s in de Europese productie. Zo heeft elektrisch rijden na 2020 geen verdere financiële ondersteuning van het kabinet nodig om door te groeien.”

Het kabinet komt de particuliere bezitter van een volledig elektrisch voertuig op dit moment financieel fors tegemoet met een volledige vrijstelling van de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB) tot en met 2020. Daarnaast hebben zakelijke rijders in dit type auto tot en met 2020 een bijtelling van vier procent.

Om toekomstige groei te realiseren, is het volgens het kabinet van belang dat er vooral voldoende oplaadinfrastructuur aanwezig is en dat via zogenoemd Europees bronbeleid autoproducenten verplicht worden een groter aandeel schonere en zuinigere auto’s zoals elektrische op de markt te brengen.

Uitbreiding van de huidige financiële ondersteuning aan consumenten is volgens het kabinet niet efficiënt, vanwege de hoge kosten en het naar verwachting beperkte effect op nieuwe kopers.
Van de honderdduizend elektrische voertuigen die Nederland nu telt, is het merendeel personenauto. Er zijn 12.196 volledig elektrische personenauto’s en 86.162 gedeeltelijk elektrische zoals plug-in hybrides. Ook zijn er 25.405 openbaar toegankelijke laadpunten gerealiseerd. Met deze aantallen behoort Nederland tot de mondiale top-vijf. Het aantal elektrische auto’s in Nederland nam dit jaar met meer dan tien procent toe. Het marktaandeel van elektrische auto’s was in 2015 al meer dan verdubbeld. De werkgelegenheid van de sector nam in 2014 bovendien met een kwart toe. Het aantal voltijdbanen (FTE’s) steeg dat jaar tot 3.200.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.