Ads Top

'Te smerige brandstof via Nederlandse havens naar Afrika '

Extreem vieze brandstof, die honderden keren de EU-normen overschrijdt, verdwijnt via de havens van Rotterdam en Amsterdam richting Afrika. De zwaar vervuilende benzines en diesels dragen bij aan de snelgroeiende luchtvervuiling in Afrika. Daarmee brengen ze de gezondheid van miljoenen mensen in gevaar.

Vele miljarden liters aan zeer vervuilde brandstoffen worden jaarlijks naar Afrika vervoerd en lokaal verstookt. De Zwitserse organisatie Public Eye heeft drie jaar lang onderzoek gedaan en voor het eerst de handelsstromen van deze brandstoffen in kaart gebracht. Grote Zwitserse bedrijven spelen een belangrijke rol als producent, handelaar en soms ook als benzinepomphouder. Onder de bedrijven zijn Trafigura, bekend van het schandaal rond het dumpen van afval door het gifschip de Probo Koala, en het Nederlands-Zwitserse Vitol.

In EU-landen mag in benzine en diesel 10 ppm (parts per million) zwavel zitten. In veel vooral West-Afrikaanse landen zijn die normen vele malen hoger. Public Eye heeft aan de pomp monsters genomen in acht Afrikaanse landen en kwam voorbeelden tegen tot wel 3780 ppm. De organisatie trof nog andere giftige stoffen in de brandstoffen aan in concentraties die in de EU verboden zijn, waaronder benzeen.

In het rapport valt verder te lezen dat de bedrijven niet alleen de smerige brandstoffen verhandelen, maar ook zelf produceren. Dat gebeurt door verschillende soorten brandstoffen te mengen. Ze gebruiken daarvoor eigen opslagtanks in de havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen. Zo krijgen Afrikaanse landen die goede kwaliteit ruwe olie leveren aan Europa, in ruil daarvoor extreem smerige brandstof terug.

Milieudefensie vindt, net als Public Eye, de praktijken van deze bedrijven ongeoorloofd en in strijd met het mensenrecht op gezonde lucht. Volgens de VN hebben de inwoners van de grote Afrikaanse steden al te maken met de snelst groeiende luchtvervuiling ter wereld. Milieudefensie-directeur Donald Pols: “De bedrijven die de smerige brandstof naar Afrika brengen, moeten zich schamen dat ze achteloos brandstof in Afrika dumpen, waarvan de EU vindt dat ze te gevaarlijk voor de volksgezondheid zijn. Daarmee overtreden ze internationale afspraken om in elk land waar het bedrijf actief is de mensenrechten te respecteren. De export van vervuilende brandstoffen die niet aan EU-regels voldoen, moet verboden worden.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.