Ads Top

Windmolens aan de zuidkant van de Hoeksche Waard 'onaanvaardbaar'

Natuurmonumenten heeft grote bezwaren tegen het voorstel van de Gemeente Korendijk om drie windmolens te plaatsen aan de Buitendijk in Zuid Beijerland. Volgens Natuurmonumenten zorgen windmolens op deze locatie voor schade aan natuur en landschap. De gemeente heeft de optie voor locatie Buitendijk opgenomen in een alternatief plan voor de realisatie van windturbines dat zij wil voorleggen aan de provincie. Het plan wordt op dinsdag 23 augustus aan de gemeenteraad gepresenteerd.

“Natuurmonumenten is voorstander van duurzame energie maar we vinden het onaanvaardbaar als windmolens geplaatst worden ten koste van natuur en landschap”, zegt Astrid Withagen van Natuurmonumenten. “De locatie Buitendijk ligt aan de zuidkant van de Hoeksche waard; een gebied waar we ons, samen met andere partijen, al jaren inspannen om de kwaliteiten van natuur en landschap te behouden en te verbeteren. De huidige windmolens hebben een schaal die nauwelijks past bij die kwaliteiten en zijn zelfs een bedreiging. Daarnaast doen windmolens op deze locatie enorm afbreuk aan de beleving van het landschap, vanaf het land, maar ook vanaf het water en Tiengemeten.”
Lees hier het uitgebreide standpunt van Natuurmonumenten over windmolens >>
Negatieve invloed op natuurwaarden

Vlakbij de locatie Buitendijk in Zuid Beijerland ligt een aantal natuurgebieden waaronder de Oosterse Laagjes van Natuurmonumenten. Astrid Withagen: “De Laagjes is een buitendijks gebied met graslandpolders; ideaal als broedgebied voor weidevogels en aantrekkelijk voor watervogels om uit te rusten en te eten. Windmolens hebben een negatieve invloed op de natuurwaarden van zo’n gebied. Onder die natuurwaarden vallen niet alleen vogels, maar ook waarden als ongereptheid, stilte, weidsheid en duisternis.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.