Ads Top

PwC: Licht aan het eind van de tunnel op oliemarkt

In de tweede helft van 2016 zal de wereldwijde vraag naar olie naar verwachting geleidelijk aan toenemen. De vraag zal worden gestuwd door Aziatische landen die allen, op Maleisië na, netto-importeur van olie zijn. Maar tot aanzienlijke prijsstijgingen leidt dat niet in de nabije toekomst, omdat de wereldwijde economische groei achterblijft. Dat stelt PwC in haar kwartaalupdate over de olieprijs.

De olieprijzen zijn na een lange periode van bearish-sentiment weer een tikkeltje bullish, zegt PwC-hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen. De olieprijzen stegen de afgelopen weken met zo'n 40 procent, hetgeen er op wijst dat de daling van olieprijzen wellicht is uitgebodemd. Over tot hoever de olieprijs weer kan stijgen, lopen de voorspellingen sterk uiteen. 'Maar er is consensus dat er licht aan het eind van de tunnel is, aldus Velthuijsen.

In 2015 overtrof het aanbod de vraag met overproductie, uitpuilende olievoorraden en kelderende prijzen tot onder de 27 dollar per vat (februari 2016) als gevolg. De oliemarkt blijft in de eerste helft van 2016 kampen met overaanbod, mede omdat de VS hun olieproductie maar mondjesmaat bevriezen (5% tot op heden), de belangrijkste landen in het Midden-Oosten hun productie handhaven en de uitvoer van Iraanse olie stijgt. De verwachting is dat de vraag pas in de tweede helft van 2016 geleidelijk aan zal toenemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.