Ads Top

Recordaantal energie-overstappers in december

De landelijke trend dat mensen pal voor de jaarwisseling massaal overstappen naar een andere zorgverzekering, tekent zich ook steeds sterker af bij energiecontracten. Dit blijkt uit cijfers van Pricewise.nl, de vergelijkingssite met het grootste marktaandeel op het gebied van energie.

Eind december noteerde Pricewise bij energie ruim vier keer meer switchers dan vijf jaar geleden in dezelfde periode. In het laatste kwartaal was het aantal overstappers bij de vergelijkingssite bijna net zo groot als in het tweede en derde kwartaal samen.

De stormloop op energieleveranciers ontstaat voor een belangrijk deel doordat in december relatief veel energiecontracten aflopen. Dit blijkt uit aanvullend onderzoek van Pricewise onder 1150 huishoudens. Ruim de helft van de ondervraagden noemt dat als reden.

Van de overige deelnemers zegt 24 procent dat ze rond de feestdagen 'eindelijk tijd' hadden om een nieuw energiecontract te regelen. En 12 procent van de klanten geeft aan dat ze dachten dat dat – net als standaard bij zorgverzekeringen – voor het einde van het jaar moet gebeuren. Nog een percentage van 12 zag in de verlaging van de variabele energietarieven per 1 januari een aanleiding om een andere leverancier te zoeken.

Energie-Nederland heeft vorig jaar een recordaantal van 2,3 miljoen overstapverzoeken van particulieren en bedrijven becijferd. Omgerekend 15,1 procent meer dan het jaar ervoor en liefst 78 procent (!) meer dan in 2010. Bij Pricewise steeg het aantal switchers in 2015 zelfs met bijna 25 procent ten opzichte van 2014.

Overstappers met een deal voor variabele energietarieven betalen nu hetzelfde als in de tweede helft van 2015. De variabele tarieven voor gas en stroom daalden per 1 januari, maar dat voordeel werd teniet gedaan door de verhoging van de belasting op aardgas. Hierdoor kost die heffing al bijna net zo veel als het opgestookte aardgas zelf. Bij de berekeningen is uitgegaan van een gemiddeld huishouden (2,3 personen) met een gasverbruik van 1600 kuub aardgas en 3500 kilowattuur stroom.

Ook de netwerktarieven wijzigden, zoals elk jaar, per 1 januari. Over de gehele linie daalden de tarieven lichtjes, maar de verschillen tussen de netwerkbeheerders zijn aanzienlijk. Waar klanten van Stedin er slechts 2,50 euro per jaar op vooruitgaan, is dat bij Liander een daling van 22,00 euro per jaar.

De verwachtingen voor 1 juli 2016, wanneer de variabele tarieven opnieuw worden aangepast, zijn niet helder. De kans dat de energietarieven zullen dalen lijkt niet groot. Mensen met variabele tarieven kunnen sneller geld verdienen als ze kiezen voor een één- of driejarig energiecontract met vaste tarieven.




Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.