Ads Top

Nieuw marktmodel maakt handel in flexibel energiegebruik mogelijk

Een consortium van zeven Nederlandse spelers op de energiemarkt presenteerde maandag in Wenen tijdens de European Utility Week het Universal Smart Energy Framework (USEF). USEF beschrijft een nieuw marktmodel dat de handel in flexibel energieverbruik mogelijk maakt en dat alle spelers in het energiesysteem helpt te profiteren van flexibele opwek, opslag en verbruik. USEF moet internationaal dé de facto standaard worden voor slimme energiesystemen. Een standaard die hard nodig is om de vele initiatieven en spelers te versnellen en te verbinden.

Op dit moment helpen alleen grootzakelijke verbruikers en energiecentrales files in het elektriciteitsnet en een mismatch tussen vraag en aanbod te voorkomen. Dit doen zij door hun vraag naar energie af te stemmen op het aanbod. Met de toenemende vraag naar energie en met meer aanbod van energie uit duurzame bronnen (die minder voorspelbaar is), is echter meer flexibiliteit nodig om het net tegen zo laag mogelijke kosten betrouwbaar te houden. Dankzij USEF kan naast de traditionele markt van vraag en aanbod van energie, nu ook op consumentenniveau een markt voor betere spreiding van vraag en aanbod ontstaan.

In de maandag gepresenteerde documenten, beschrijft USEF de flexibiliteitsmarkt met haar onderliggende processen, rollen en verantwoordelijkheden tot in detail. Een centrale rol is weggelegd voor de (klein)zakelijke en particuliere energieconsument, als de belangrijkste leverancier van flexibiliteit. Omdat de markt om grotere hoeveelheden flexibiliteit vraagt en de handel in flexibiliteit intensief en complex is, introduceert USEF een nieuwe marktrol: de USEF Aggregator. Deze rol bundelt de kleine hoeveelheden flexibiliteit van consumenten, biedt deze in zijn geheel aan bij leveranciers en netbeheerders en zorgt voor een transparante afrekening.

USEF beschrijft het gehele energiesysteem en bouwt in haar methodiek voort op de processen zoals deze nu in de meeste Europese markten gelden. Daarmee slaat USEF de brug tussen de traditionele markt en de markt van flexibiliteit, lokaal en internationaal. Het universele raamwerk staat voor een eenduidige standaard, een ‘grondplaat’ met een open IT architectuur, waarmee bestaande projecten en producten eenvoudig met elkaar verbonden kunnen worden en waardoor innovaties op het gebied van slimme energie kunnen versnellen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.