Ads Top

Geld uit veilingpot transportcapaciteit stroom gaat terug naar consument

Het geld dat in de veilingpot zit bij netbeheerder TenneT moet terug naar de consument en het bedrijfsleven. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt na intensief overleg met TenneT. Het concept-besluit met dit voornemen wordt nu aan het bedrijfsleven en consumenten voorgelegd.

Er zat eind 2014 721 miljoen euro in de veilingpot. De komende 10 jaar wordt dat geld in mindering gebracht op de transporttarieven. Tegelijkertijd worden belangrijke grote investeringen van TenneT in grensoverschrijdende verbindingen niet langer rechtstreeks uit de veilingpot vergoed, maar worden ze veilig gesteld door ze in de tarieven mee te nemen. Henk Don, bestuurslid ACM: “Het geld in de veilingpot is door consumenten en bedrijven opgebracht. Dat moet daarom gewoon teruggegeven worden en niet op een rekening bij TenneT worden geparkeerd. Doordat de investeringen van TenneT voortaan in de tarieven worden meegenomen vallen ze direct onder de regulering. Daarmee kan ACM ze ook toetsen op efficiëntie zodat consumenten en bedrijven niet te veel betalen voor het transport van elektriciteit.”

De veilingpot wordt gevuld met geld dat wordt verdiend met het veilen van grenscapaciteit op de elektriciteitskabels. Dat veilen gebeurt als er schaarste is aan capaciteit. Henk Don: “Ook in de toekomst zal er schaarste bestaan aan transportcapaciteit en zal capaciteit geveild worden. Er blijft dus geld in die veilingpot komen. Maar dat geld wordt voortaan snel verrekend in de tarieven en blijft dus niet meer jaren ongebruikt op een rekening bij TenneT staan.”

ACM heeft ook vastgelegd hoe ze in de regulering om zal gaan met de grote investeringen in verbindingen met het buitenland zodat TenneT daar in haar financiële planning rekening mee kan houden. Concreet gaat het om de investeringen in de kabel naar Denemarken (Cobra-kabel) en die naar Duitsland (Doetinchem – Wezel). ACM wil zekerheid geven aan TenneT over hoe zij rekening houdt met bepaalde risico’s die zitten aan het aanleggen van die verbindingen, zodat TenneT deze investeringen kan doen. Tegelijkertijd geeft ACM de zekerheid dat consumenten en bedrijven niet te veel gaan betalen voor die kabels omdat alleen de efficiënte kosten mogen worden doorberekend in de tarieven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.