Ads Top

Energiebesparing levert gezin in winter 350 euro op

85 procent van de Nederlanders schat het gasverbruik in de wintermaanden veel te laag in. Gemiddeld genomen denken mensen dat het ongeveer 30 procent hoger ligt dan in de zomermaanden. In werkelijkheid is dat echter ruim vier keer zo hoog, blijkt uit een analyse door Nuon van het energiegebruik van circa 2 miljoen huishoudens. Om energie te besparen schakelen veel mensen de kachel graag wat eerder uit en kruipen zij vroeger onder de wol.

De donkere en koudere maanden van het jaar zijn begonnen. Dat heeft grote gevolgen voor het energiegebruik. De verwarming en verlichting staan veel vaker aan, met als gevolg een enorme piek in het energieverbruik. Gemiddeld genomen is het aardgasverbruik ruim 400 procent hoger, blijkt uit het onderzoek. Ook het elektriciteitsverbruik ligt is in de wintermaanden aanzienlijk hoger dan in de zomer: 25 procent

Besparen in de wintermaanden levert veel meer geld op dan in de zomer. Wie woont in een doorsnee rijtjeshuis kan in de wintermaanden gemiddeld circa 350 euro besparen, terwijl dat in de zomer minder dan de helft is, blijkt uit het onderzoek. In de winter komt de besparing vooral door isolatie en zuinig verwarmen, bijvoorbeeld met een slimme thermostaat. 's Zomers kost het méér moeite om te besparen op aardgas omdat dit vooral te maken heeft met hoe lang er gedoucht wordt en hoeveel warm tapwater er wordt gebruikt. Dit is een kwestie van gedrag, en dat is moeilijker te veranderen.

Om deze winter energie te besparen zet ruim de helft van de mensen bij voorkeur de thermostaat wat lager, of zelfs helemaal uit. Vervolgens kruipt een derde van de mensen graag wat eerder onder de wol. Vooral mensen die wonen in een energieonzuinige woning geven hieraan de voorkeur. Andere populaire energiebesparende maatregelen zijn de was ophangen in plaats van in de droger (26%), lichten uit of zuinige verlichting (23%) en meer of beter isoleren (19%). Opvallend is dat isolatie relatief laag scoort, terwijl dit juist veel bijdraagt aan een lagere energierekening.

Mensen kunnen zonder veel moeite tot 30 procent besparen op hun energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan het eerder uitschakelen van de verwarming, het aanschaffen van energiezuinige apparaten en het voorkomen van sluipverbruik. Nuon adviseert om regelmatig stil te staan bij het energiegebruik. Cindy Kroon, directeur Klanten van Nuon: "Soms moet je eerst iets uit zetten om iets anders aan te zetten. Een apparaat uitdoen leidt tot méér dan energiebesparing alleen. Natuurlijk, je krijgt er een lagere energierekening voor terug en het is goed voor het milieu. Maar het betekent bijvoorbeeld ook meer écht contact met mensen wanneer je af en toe de telefoon, de (spel)computer of de televisie uitzet. De groenste en goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt."

Verschillende energiebedrijven geven mensen adviezen over hoe zij de energierekening kunnen verlagen. Een kwart van de mensen vertrouwt deze tips, onder het mom van 'de tandarts adviseert toch ook om goed te poetsen'. Van alle Nederlanders vertrouwt 17% deze adviezen niet. Nuon adviseert mensen deze winter om in te zetten op energiebesparing. Slim verwarmen kan daarbij helpen. Om mensen daarin te ondersteunen biedt Nuon de ThermostaatCheck, een online instrument om te controleren welk type thermostaat het best past: een handbediende, een klokthermostaat of een slimme thermostaat.

Het onderzoek van Nuon bestaat uit twee delen: een analyse van het energieverbruik van circa 2 miljoen huishoudens en een enquête onder ruim 2.800 mensen die in oktober 2015 is uitgevoerd door Maurice de Hond. Meer informatie over energiebesparing staat op www.nuon.nl/besparen. Actief aan de slag met 21 energiebesparende ideeën? Kijk op nuonaanuit.nl.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.