Ads Top

Massaal elektrisch rijden gaat niet vanzelf

In 2050 moeten alle personenauto’s in Europa aangedreven worden door een elektromotor, waarbij de elektriciteit komt uit batterijen of waterstof-brandstofcellen. Dat lijkt cruciaal om de Europese CO2 reductiedoelstelling voor transport te halen. Maar hoe zorgen landen ervoor dat er genoeg laadpalen zijn? Dat elektriciteitsnetten niet overbelast raken? En dat waterstoftankstations beschikbaar zijn? Beleidsmakers moeten nu in actie komen, vindt onderzoeker Hein de Wilde van ECN. “De transitie naar elektrisch vervoer gaat niet vanzelf.”

Hard duwen en vooral samenwerken. Dat is wat beleidsmakers op lokaal, landelijk en Europees niveau de komende jaren moeten doen om Europeanen massaal te laten overstappen op ‘zero emissie’-voertuigen.

Als we de EU-doelstelling voor de transportsector willen halen, is er een revolutie nodig in de transportsector. Ten opzichte van vandaag moet er een CO2-reductie van maar liefst 70 procent zijn gerealiseerd in 2050. Dat houdt in dat verbrandingsmotoren en benzinepompen in de komende decennia plaats moeten maken voor accu’s, brandstofcellen, laadpalen en waterstoftankstations. Vanaf 2035 mogen er alleen nieuwe personenauto’s verkocht worden die in staat zijn om emissievrij te rijden, omdat het simpelweg vijftien jaar duurt voordat het hele wagenpark vervangen is. En omdat biobrandstoffen tegen die tijd zijn gereserveerd voor langeafstand transport, zullen nieuwe personenauto’s een elektrische aandrijving nodig hebben. Bovendien resteert dan nog de uitstoot van zwaardere vrachtwagens vliegtuigen, schepen en treinen, die deels nog fossiele brandstoffen zullen gebruiken. 

In het Europese Green eMotion project onderzochten we wat er nodig is voor een grootschalige uitrol van batterij-elektrische auto’s. Mijn collega’s en ik hebben een aantal topprioriteiten geĂ¯dentificeerd. Zo moet er vanaf 2035 een infrastructuur zijn waarbij auto’s overal in Europa kunnen laden. Het elektriciteitsnet moet het aankunnen, mensen moeten een elektrische auto willen kopen en de beleidsmakers moeten dezelfde doelen nastreven. De transitie naar elektrisch vervoer gaat nu eenmaal niet vanzelf. Daarom pleiten wij voor subsidies die investeerders over de streep trekken en voor oplaadpunten op slimme locaties, zoals benzinestations of winkelcentra. Daarnaast moeten ontwikkelaars bij nieuwbouw nu al rekening houden met elektrisch rijden, bijvoorbeeld door de aanleg van leidingen of aansluitingen voor laadpunten in parkeergarages bij wooncomplexen. Afwachten is geen optie meer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.