Ads Top

Zonnepanelen op andermans dak plaatsen wordt eenvoudiger

Het wordt makkelijker om in Amsterdam zonnepanelen op een dak van iemand anders te plaatsen. Het College van B&W heeft op 26 mei namelijk een besluit genomen over een vereenvoudiging van de vestiging van opstalrechten in de situatie dat de grond onder het pand is uitgegeven in erfpacht. Met dit besluit wordt weer een drempel voor de realisatie van meer zonne-energie in Amsterdam weggenomen.

Er bestaan in Amsterdam veel initiatieven voor zonne-energie op daken en het aantal initiatieven groeit sterk. Dergelijke initiatieven beperken zich niet tot een gebouweigenaar die zonnepanelen op zijn eigen dak aanlegt maar is steeds vaker een partij die het dak van een ander wil gebruiken om zijn zonnepanelen op te leggen.

Uit de praktijk blijkt dat financiers, subsidieverleners en de Belastingdienst van initiatiefnemers zekerheid willen over de eigendomssituatie van de zonnepanelen in de vorm van een opstalrecht. Het besluit om het 'vestigen van opstalrechten' te vereenvoudigen, komt aan die vraag tegemoet zodat eigenaren van de zonnepanelen gemakkelijker een lening, subsidie of belastingvoordeel krijgen voor hun zonnepanelen. De vereenvoudiging houdt in dat er een helder proces en voorwaarden beschikbaar zijn voor het vestigen van opstalrechten voor zonnepanelen op andermans dak bij in erfpacht uitgegeven grond.

Om ervoor te zorgen dat het uitvoeren van duurzame initiatieven gemakkelijker verloopt wil de gemeente slim omgaan met regelgeving en procedures. Het besluit om de vestiging van opstalrechten te vereenvoudigen draagt daar aan bij. Onlangs maakte het college ook al bekend de welstandsregels voor zonnepanelen te versoepelen.

Het besluit van college om het regelen van opstalrecht te vereenvoudigen volgt uit de Agenda Duurzaamheid die in maart door de gemeenteraad is vastgesteld. Het doel voor 2020 is dat de hoeveelheid zonne-energie groeit van 10 MW nu naar 160 MW; met andere woorden van stroom voor ca. 5.000 Amsterdamse huishoudens naar stroom voor ca. 80.000 huishoudens.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.