Ads Top

Voor elke kilo CO2-uitstoot, gaat Vodafone er 25 besparen

Vodafone Nederland gaat voor elke kilo CO2 die het zelf uitstoot, 25 kilo CO2 besparen met zijn communicatiediensten bij zijn klanten. Die ambitie stelt Vodafone in zijn geïntegreerd jaarverslag 2014-2015, dat vandaag is gepubliceerd.

Als eerste telecombedrijf publiceerde Vodafone daarin een milieu winst- en verliesrekening die de impact op het milieu in euro’s uitdrukt. Hieruit blijkt dat de totale milieubelasting van het Vodafone netwerk, toestellen, retailkanaal en medewerkersverkeer ruim 21 miljoen euro is. Door onder andere Het Nieuwe Werken en machine-to-machine (M2M) oplossingen voor bijvoorbeeld afvalinzameling vermijden klanten van Vodafone echter bijna twee keer zoveel milieubelasting. Hierdoor draagt Vodafone naar eigen zeggen significant bij aan het beperken van de milieu-impact van bedrijven en individuen. De milieu winst- en verliesrekening past in de wereldwijde ontwikkeling om prestaties van bedrijven veel meer te bekijken vanuit de totale waarde die wordt gecreëerd voor de omgeving.

Vodafone betrekt in zijn berekening niet alleen de impact van de eigen onderneming, maar heeft ook gekeken naar de milieu-impact van de keten, waaronder toestelfabrikanten en netwerkleveranciers. Circa 9 procent van de milieudruk wordt veroorzaakt door de eigen operatie. Het netwerk, dat draait op windenergie, de invoering van Het Nieuwe Werken en stimulering van gebruik van het openbaar vervoer zorgen voor dit relatief kleine aandeel. Ook zamelt Vodafone gebruikte toestellen in voor hergebruik en recycling en heeft Vodafone de eco-score ingevoerd, inmiddels de internationale standaard, om klanten te helpen een duurzame keuze te maken.

Organisaties kunnen een relatief grote milieuwinst boeken door ICT slim in te zetten en hierdoor CO2-emissies te vermijden. De grootste CO2-besparingen liggen op het gebied van Het Nieuwe Werken. Ook ‘track en trace’-oplossingen voor met name vrachtverkeer zorgen voor CO2-reductie bij klanten. Hierbij zijn M2M-diensten van cruciaal belang geworden. Vodafone heeft op het gebied van M2M een marktaandeel van meer dan vijftig procent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.