Ads Top

Start praktijktest energieopwekkende geluidsschermen

Naast de A2 bij Den Bosch staan twee proefstukken geluidswering waarmee zonne-energie opgewekt wordt. Het doel van de vandaag officieel gelanceerde praktijktest met deze proefstukken is de economische en technische haalbaarheid van energieopwekkende geluidsschermen in beeld te krijgen. De hoofdrol is weggelegd voor de gekleurde LSC-panelen, mede ontwikkeld door TU/e-onderzoeker Michael Debije.

De doorzichtige, gekleurde panelen zijn een nieuw type energiebron, mede ontwikkeld aan de TU/e. Deze ‘luminescent solar concentrators’ (LSCs) vangen het licht op en leiden dat naar de zijkant van het paneel. Daar landt het licht in geconcentreerde vorm op een traditionele zonnecel. “De LSC is met zijn kleuren veel mooier om te zien, wat een voordeel is voor toepassing in de gebouwde omgeving”, vertelt Debije, van de faculteit Scheikundige Technologie, die al jaren onderzoek ernaar doet. “Bovendien is het materiaal goedkoop, je kan het uitvoeren in elke kleur, het is stevig en de LSC’s doen het ook nog wanneer het bewolkt is. Het heeft enorme potentie.” Afgelopen maart liet Debije in Nature zijn licht schijnen over het meest recente onderzoek op dit gebied.

In Den Bosch is het startsein gegeven voor een praktijktest van een jaar, geleid door bouwbedrijf Heijmans. De onderzoekers bekijken de mogelijkheden om elektriciteit op te wekken met zonnecellen die zijn geïntegreerd in geluidsschermen, ook wel SONOB genoemd (Solar Noise Barriers). Het is de eerste keer in Nederland dat een dergelijke praktijktest - op ware grootte - plaatsvindt. De test moet beter inzicht geven in de hoeveelheid elektriciteit die semi-transparante geluidsschermen opwekken onder verschillende omstandigheden. Ook zaken zoals vandalismebestendigheid en onderhoud maken onderdeel uit van de test. Door de test in de openbare ruimte uit te voeren, kunnen de onderzoekers waardevolle inzichten opdoen die niet verkregen kunnen worden in een laboratorium.

De twee geluidsschermen van de praktijktest zijn ieder 5 meter breed en 4,5 meter hoog en bevatten naast de LSC-panelen ook semi-doorzichtige panelen waarin klassieke zonnecellen zijn verwerkt, als vergelijking. De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat 1 kilometer aan energieopwekkende geluidsschermen genoeg elektriciteit opwekken om 50 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Stijn Verkuilen, projectleider van Heijmans: “In Nederland staan genoeg geluidsschermen en de benodigde zonneceltechnologie is ook beschikbaar. Onze praktijktest is een eenvoudige optelsom, waarin we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om zonneceltechnologie op robuuste en esthetische wijze te integreren in geluidsschermen”.

De partners in het SONOB-project zijn Heijmans, de TU/e, Van Campen Industries, SEAC, Airbus Defence and Space Netherlands en ECN en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente ’s-Hertogenbosch, Willemspoort, SPARK campus, het Ministerie van Economische Zaken en Scheuten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.