Ads Top

Energieprestatievergoeding voor nul-op-de-meter woning

Verhuurders die hun woningen tot een (bijna) energieneutrale woning of nul-op-de-meter woning renoveren, mogen een energieprestatievergoeding aan hun huurders vragen. Dit staat in een wetsvoorstel van de ministers Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat bij de Tweede Kamer is ingediend.

In het Burgerlijk Wetboek en in de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte wordt naast de huurprijs, vergoeding voor de nutsvoorziening en servicekosten een mogelijkheid opgenomen voor afspraken over een energieprestatievergoeding. De hoogte van deze energieprestatievergoeding moeten huurder en verhuurder samen overeenkomen.

In het Energieakkoord staat dat in 2030 alle gebouwen in Nederland gemiddeld een energielabel A hebben. Om deze doelstelling te bereiken zijn grote renovaties van woningen nodig . Dit is goed voor de innovatie en werkgelegenheid van de bouw.

Bij een (bijna) energieneutrale woning of nul-op-de-meter woning worden energiebesparende maatregelen gecombineerd met energieopwekkende voorzieningen, zoals zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Via een (beperkte) huurverhoging en een energieprestatievergoeding kan een verhuurder de forse investeringen in de huurwoning terugverdienen.

De verhuurder levert energie aan de huurder voor eigen gebruik door de energieopwekkende voorzieningen. De verhuurder mag hiervoor straks een energieprestatievergoeding in rekening brengen. Minister Blok komt nog met een voorstel over de maximale hoogte van deze energieprestatievergoeding..

Het streven is dat de totale woonlasten voor de huurder niet stijgen. Waar de huurder voorheen huur betaalde aan de verhuurder en de energierekening aan de energiemaatschappij, zal hij na renovatie huur en een energieprestatievergoeding betalen aan de verhuurder.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.