Ads Top

Innovatie- en Energiefonds Gelderland investeert in forse uitbreiding warmtenet Ede

Het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG) investeert in een forse uitbreiding van het duurzame warmtenet in Ede. Het Edese bedrijf Bio-Energie De Vallei kan mede door een financiering van IEG, verstrekt via PPM Oost, een tweede ketel bouwen in de bio-energiecentrale en het leidingnetwerk uitbreiden. Met de tweede centrale erbij kunnen medio 2016 8.000 woningen, bedrijven, scholen en kerken in Ede van duurzame warmte worden voorzien.

De bio-energiecentrale, die water verwarmt via de verbranding van tuin- en snoeiafval uit de regio, zorgt voor een forse CO2-reductie. Met de huidige centrale die sinds 2013 draait, wordt al 7.000 ton CO2 per jaar bespaard. De tweede ketel voegt daar 5.000 ton aan toe. Het totale project moet zorgen voor een jaarlijkse besparing van 2% van de volledige CO2-emissie van de gemeente Ede. De nieuwe ketel is naar verwachting over een jaar volledig operationeel.

“Bio-Energie De Vallei is een icoon in onze portefeuille en een van de meest succesvolle duurzame energieprojecten van Gelderland. Het is niet voor niets dat bedrijven en politici uit het hele land naar Ede komen om zich te laten informeren”, zegt directeur Marius Prins van Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost). “De ondernemers van Bio-Energie De Vallei hebben de eerste centrale geheel binnen budget en binnen de tijdsplanning succesvol gerealiseerd. En voor de start van de bouw van de tweede ketel hebben ze niet alleen een solide plan, maar zijn ook de meeste contracten voor de afname van het warme water al getekend.”

Bio-Energie De Vallei levert nu al warm water aan duizenden woningen en een zwembad. In de tweede fase wordt het aantal woningen uitgebreid tot 8.000. “Met de nieuwe ketel gaan we voor het eerst ook warm water leveren aan bedrijven”, vertelt directeur Valentijn Kleijnen van Bio-Energie De Vallei. “Ook hebben we de mogelijkheid met deze ketel stoom te produceren voor bedrijven uit de procestechniek. En gaan we zelf de elektriciteit opwekken voor de pompen die het warme water moeten transporteren, zodat het hele proces volledig duurzaam is.”

Kleijnen is blij met het vertrouwen van PPM Oost en de financiering van het energiefonds van de provincie Gelderland. “We hebben de afgelopen jaren prettig en structureel samengewerkt met PPM Oost. Gekoppeld aan de achtergestelde lening die kan worden verstrekt, was het een logische stap dat we voor de vervolgfinanciering weer bij PPM Oost hebben aangeklopt”, aldus Kleijnen. Hij startte Bio-Energie De Vallei met Gé Zijerveld, eigenaar van Bio-Energie De Vallei en de Edese kaasfabriek Vika.

De ambitie van het Edese duo reikt verder dan de tweede ketel. Bio-energie De Vallei heeft een gefaseerde visie van zes fases ontwikkeld om door middel van het warmtenet (smartgrid) de duurzame bijdrage te vergroten naar circa 33% van het totale, stedelijke CO2-emissie besparingsplan.

Jemy Pauwels, sectormanager Cleantech & Energy van PPM Oost, constateert dat het project naadloos aansluit bij de duurzaamheidsdoelstellingen die de provincie Gelderland zichzelf heeft opgelegd. Pauwels: “Met de toekomstplannen kan Bio-Energie De Vallei een belangrijke rol spelen om de duurzaamheidsdoelstellingen in de regio te behalen. Mede vanwege dat toekomstperspectief hebben we opnieuw geïnvesteerd. Die plannen, waarvoor grote investeerders worden gezocht die voor een langere termijn mee kunnen, moeten het een echte boost geven.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.