Ads Top

Utrecht krijgt Smart Sustainable District

Utrecht Centrum wordt een toonbeeld van duurzame en gezonde verstedelijking: minder en langzaam verkeer, klimaat- en energieneutrale bouw, kundig waterbeheer en vergroening zorgen straks voor een prettige verblijfsplek en biedt ruimte voor nieuwe vormen van werken, wonen, winkelen en uitgaan. De gemeente wil met deze herontwikkeling van de westkant van het Utrechtse stadshart een flinke sprong voorwaarts maken. Dat staat in de Toekomstvisie Utrecht Centrum waarmee het college de aftrap geeft voor de tweede ontwikkelfase voor het Stationsgebied.

“De stad krijgt een healthy urban boost. We gaan nu grote stappen maken voor een gezonde toekomst”, vertelt Victor Everhardt, wethouder Stationsgebied: “Utrecht heeft een prachtige historische binnenstad. Een plek waar al meer dan tweeduizend jaar geleefd en gewerkt wordt. Zoals het referendum indertijd ons al de opdracht gaf, herstellen we de verbinding daarmee. En maken we ruimte voor vernieuwing, want de stad groeit verder. Daarom kiezen we voor duurzame stedelijke vernieuwing en zetten daarmee Utrecht internationaal op de kaart. We geven het centrum een rol van betekenis voor de stad, de regio en daarbuiten.”

De toekomstvisie voor Utrecht Centrum laat aan de westkant een ruim en aantrekkelijk gebied zien, omgeven door groen en water. Langzaam verkeer krijgt hier prioriteit. Hiervoor wordt de ‘toegangspoort’ richting het stadscentrum verschoven, van het Westplein naar de overkant van het Merwedekanaal. Daar, aan de rand van het nieuwe vergrote centrum, komen parkeervoorzieningen, met aansluiting op een 30km weg richting het station en de historische binnenstad stad. Ook komen er aantrekkelijke verbindingen voor voetgangers en fietsers over land en een route via het water. Omdat het de verwachting is dat het autogebruik de komende jaren steeds verder afneemt, wordt het Westplein stapsgewijs ingericht als een autoluw gebied, met een stadsstraat en aantrekkelijke pleinfuncties.

Dat de toekomst zoals die wordt geschetst binnen handbereik ligt, blijkt uit de selectie van Utrecht Centrum als ‘icoon voor duurzame herontwikkeling’ door het Europese Climate-KIC programma ‘Smart Sustainable Districts’. Behalve Utrecht is ook het Queen Elisabeth Olympic Park in Londen als eerste geselecteerd, Berlijn en Kopenhagen volgen. Onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute (USI) gaan verschillende kennisinstellingen uit Europa de duurzame herontwikkelingsambities van de gemeente Utrecht en haar partners, zoals de Jaarbeurs, verder uitwerken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.