Ads Top

Trendrapport: Crowdfunding gouden kans voor duurzame sportclub

Sportverenigingen hebben steeds meer belangstelling voor energiebesparing en duurzame energie. Maar het ontbreekt de besturen aan budget en kennis om de kansen ervan te verzilveren. Een trendrapport dat verschijnt in het kader van de Nuon Club Competitie 2015 zet de toekomstkansen op een rij. Met crowdfunding en energieambassadeurs als succesfactoren.

Sportverenigingen werken steeds vaker aan energiebesparing. Niet alleen uit kostenoverwegingen, maar ook uit een groeiend duurzaamheidsbewustzijn. Vooral gebruik van zonnepanelen en led-verlichting staan in de belangstelling. Dat blijkt uit het trendrapport dat verschijnt in het kader van de Nuon Club Competitie. Desondanks vinden sporters en vrijwilligers van sportverenigingen dat hun club wel wat duurzamer mag. Circa 5% van de leden is van mening dat hun vereniging duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, zo is af te leiden uit een opiniepeiling van Maurice de Hond onder circa 2.500 sporters en vrijwilligers van sportclubs.

"De aandacht voor energiebesparing is begrijpelijk gezien de teruglopende inkomsten bij sportverenigingen", zegt Rob van der Plas, energieadviseur van Nuon. Met een jaarlijkse kostenpost die kan oplopen tot 20.000 euro vormen de uitgaven aan energie al snel 10 tot 15% van het jaarbudget van een club. "Relatief eenvoudige maatregelen in het gebouw, de installaties en de apparatuur kunnen al leiden tot significante kostenbesparingen."

Energiebesparing en verduurzaming bij amateursportverenigingen blijven doorgaans achterwege vanwege een gebrek aan budget, signaleert het trendrapport. Voor maatregelen zoals zonnepanelen en hoog rendement cv zijn investeringen nodig, terwijl de terugverdientijd lang is. Daarnaast ontbreekt het clubbesturen aan kennis over effectieve maatregelen voor energiebesparing.

Het trendrapport laat zien dat investeringen in duurzame energie steeds vaker mogelijk worden dankzij een uitgekiende mix van financieringsvormen. Crowdfunding maakt in deze context een groeispurt door. Ongeveer de helft van de Nederlandse consumenten is inmiddels bekend met deze financieringsvorm, die niet alleen een bijdrage levert aan de financiën maar ook aan de zichtbaarheid en het imago van de initiatiefnemers. "Sportverenigingen kunnen bij crowdfundingcampagnes bijvoorbeeld optrekken met buurtbewoners en lokale scholen", adviseert Van der Plas.

Energiebesparingen binnen sportverenigingen kunnen een impuls krijgen via zogenoemde energieambassadeurs. Deze gespecialiseerde coördinatoren houden zich binnen een club structureel bezig met toezicht op energieverbruik en met beïnvloeding van gewenst gebruikersgedrag. Van der Plas: "Langdurige monitoring is cruciaal voor het succes van energiebesparing. Regelmatige checks van installaties en apparaten voorkomen energieverspilling."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.