Ads Top

Windpark Borkum West II levert eerste stroom

Windpark Borkum, één van de twee offshore windparken waarin HVC participeert, levert sinds kort de eerste stroom. Het windpark op zee bestaat uit 40 windturbines en ligt op 45 kilometer voor de kust van het Noordzee-eiland Borkum (net over de grens in Duitsland). De energieproductie van het windpark is jaarlijks 800.000 MWh. HVC heeft een aandeel van ruim 6% (13 MW). Hiermee kan HVC ruim 15.000 huishoudens jaarlijks van groene elektriciteit voorzien.

Deelnemers in het offshore-windpark zijn naast HVC en Trianel GmbH 32 elektriciteitsbedrijven en regionale nutsbedrijven uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. “Het windpark is een mooi voorbeeld hoe vele kleine nutsbedrijven gezamenlijk zo’n project in verduurzaming kunnen realiseren. Windpark Borkum levert voor de aandeelhouders van HVC een forse CO₂-reductie van 30 kiloton per jaar op”, aldus HVC-directeur Chris Kuijten.

De bouw van windpark Borkum is medio 2014 voltooid. Vanwege het meermaals opschorten van de netkoppeling door de transportnetbeheerder Tennet was de aansluiting op het hoogspanningsnet tot aan de jaarwisseling vertraagd. Dit heeft ertoe geleid dat de inbedrijfstelling is uitgesteld tot begin 2015. Inmiddels is de ingebruikname van de eerste windturbine een feit. De komende maanden worden de 40 AREVA windturbines met elk een vermogen van 5 MW stuk voor stuk bijgeschakeld.

Het in bedrijf stellen gaat in meerdere stappen, zoals de inbedrijfstelling van de omvormer en generator voorafgaand aan een periode van proefdraaien. Randvoorwaarde aan de inbedrijfstelling is daarnaast de weersomstandigheid en windkracht.  Om het wiekenstel op gang te kunnen brengen moet  ten minste windkracht 3 (circa 14,4 km/h) worden bereikt. Tegelijkertijd mag het niet harder waaien dan windkracht 7 (ongeveer 54 km/h), om het voor de technici mogelijk te maken veilig over te stappen van het schip op de installatie.

De technische bedrijfsvoering van het Trianel Windpark Borkum vindt plaats vanaf het vasteland. Alle windturbines en het transformatorstation worden vanuit het kantoor in Emden gemonitord en gestuurd. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.