Ads Top

Slimmer verwarmen Enexis-stations levert winst voor het milieu

Slimmer verwarmen en extra isoleren van 3000 transformatorstations van netbeheerder Enexis levert een besparing op het elektriciteitsverbruik van 19 GWh/jaar, gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 6000* huishoudens. Verduurzamen van de elektrisch verwarmde gebouwen levert zo een besparing van 8800 ton CO2 per jaar. Qua energiekosten is de besparing Euro 1 mln per jaar. De investeringen voor de aanpassingen worden binnen een jaar terugverdiend. Enexis verwacht de aanpassing van de transformatorstations eind 2015 af te ronden en de besparingen vanaf 2016 structureel te kunnen inboeken.

Het aanbrengen van de besparende maatregelen in de 3000 verwarmde transformatorstations is in 2013 gestart. De middenspanningsinstallaties in deze stations distribueren de stroom naar de verschillende (woon-)wijken. Van oudsher was hier een elektrische verwarming actief om de installaties tegen bevriezing te beschermen en om roestvorming door condens te voorkomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze risico's op dezelfde manier beheerst kunnen worden met een temperatuur van 12 graden Celsius, gemiddeld 4 graden lager dan voorheen. In veel stations wordt daarnaast de ruimteverwarming vervangen door een veel gerichter energiezuinige lintverwarming. Als extra bouwkundige maatregel worden de vloeren dampdicht gemaakt en extra geïsoleerd.

Gebleken is dat de temperatuurverlaging verantwoord is voor de bedrijfszekerheid van de installaties in de stations en zelfs een verlaging van de vochtigheid laat zien. De gemiddelde besparing per transformatorstation is circa 6000 kWh per jaar. Die besparing is hoog omdat het verbruik hoger ligt dan in woonhuizen: om de goede werking van de middenspanningsinstallaties te garanderen moeten alle 3000 stations 24/7 worden verwarmd.

De maatregelen zijn inmiddels bij 1800 gebouwen uitgevoerd. Tot op heden bedraagt de besparing op het elektriciteitsverbruik daarmee rond de 15 GWh/jaar, gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 4300* huishoudens. De CO2-besparing hierbij is 6500 ton CO2. Enexis beheert rond de 55.000 elektriciteitsgebouwen. Alleen de genoemde 3000 transformator-stations zijn voorzien van verwarming.

* bij een gemiddeld verbruik per jaar van 3.500 KWh per huishouden

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.