Ads Top

Netbeheerders Enexis en TenneT openen Hoogspanningsstation Boxtel

Netbeheerders Enexis en TenneT hebben in Lennisheuvel (Boxtel) een nieuw hoogspanningsstation gerealiseerd. Het station is tot stand gebracht op het industrieterrein Vorst A en biedt Boxtel en omstreken een veilige en gegarandeerde stroomvoorziening. Bovendien kan hiermee worden voldaan aan de stijgende stroomvraag, zoals van het naastgelegen Datacenter van de Rabobank. Het station wordt vanmiddag officieel geopend.

De gemeente Boxtel ziet in het hoogspanningsstation een goede randvoorwaarde voor de economische bedrijvigheid in Boxtel. Burgemeester Mark Buijs, die het station officieel in gebruik neemt, onderstreept: "Het kV station vormt een algemeen belang voor bedrijven en inwoners. Samen hebben we een goede inpassing gevonden en daarmee is het ons station geworden".

Met de bouw van het station is in september 2013 een begin gemaakt. TenneT heeft het 150kV-gedeelte van het station gebouwd met de schakeltuin. Om het station aan te sluiten op het landelijke hoogspanningsnetwerk heeft TenneT vanuit Oirschot een ondergrondse 150 kV-hoogspanningskabel van zo'n acht kilometer aangelegd. TenneT-manager Henk Barentsen: "Een nieuw hoogspannings-station neerzetten is altijd een ingreep op landschap en omgeving. Maar een station op deze plaats in het hoogspanningsnetwerk werd noodzakelijk. Dit nieuwe station versterkt de lokale voorziening én het net als geheel."

Enexis bouwde het middenspanninggedeelte van het station met de vermogenstransformatoren. De stroom wordt vanaf hier via ondergrondse kabelverbindingen naar grotere klanten geleid als het Datacenter en naar kleinere verdeelstations voor de huis-aan-huis voorziening. Enexis vestigingsmanager Bas Wehman: "Dit station is het resultaat van een complex en langdurig proces waarin veel partijen, vooral functionarissen, medewerkers, omwonenden en raadsleden hebben samengewerkt. Boxtel is nu verzekerd van een betrouwbare en veilige stroomvoorziening. Daar staat Enexis voor."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.