Ads Top

Krachtige Europese aanpak energie-unie

Afgelopen week heeft de Europese Commissie haar voorstel naar een Europese energie-unie gepresenteerd. D66’ers Gerben-Jan Gerbrandy en Stientje van Veldhoven missen echter het gevoel van urgentie in het voorstel: “Europa moet met één stem spreken om niet door Poetin uit elkaar gespeeld te worden. Het Russische dreigement gisteren om de gaskraan via Oekraïne dicht te draaien, spreekt wat dat betreft boekdelen. Voor een echte Europese aanpak van de Europese economie moesten we eerst door de diepste financiële crisis sinds de jaren dertig. Laten we daarvan leren en nu een zware energiecrisis voorkomen door te kiezen voor een sterk, eensgezind Europees energiebeleid.”

Gerbrandy pleit naast stevig Europees toezicht ook voor een competitieve interne energiemarkt en een hogere prioriteit aan energiebesparing. Gerbrandy: “Er zijn op dit moment drie problemen die aangepakt moeten worden, energie is te duur, te vervuilend, en we zijn veel te afhankelijk van de grillen van Rusland. We moeten van 28 energie-unietjes naar een krachtige energie-unie. Een Europa met een overvloed aan schone, goedkope energie en onafhankelijk van derde landen. Momenteel importeren we ons arm, terwijl we ons rijk kunnen innoveren. Met een goed functionerende interne energiemarkt kunnen we 50 miljard per jaar besparen.”

De plannen van de Europese Commissie moeten veel sneller worden uitgevoerd. Van Veldhoven: “Het is nu niet het moment om af te blijven wachten, maar om door te pakken. In Europa heeft het ene land elektriciteitscentrales die stilstaan, terwijl een ander Europees land te weinig energie heeft. Meer samenwerken op het gebied van energie levert enorme voordelen op: het is goedkoper, efficiënter en we zijn onafhankelijker van onbetrouwbare regimes zoals Saoedi Arabië en het Rusland van Poetin.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.