Ads Top

Is de slimme meter voor iedereen een 'slimme' keus?

De komende jaren moeten we allemaal kiezen: wel of geen slimme energiemeter in ons huis? Vanaf begin dit jaar wordt de meter, die zelf de meterstanden voor gas en elektriciteit doorgeeft aan de netbeheerder, huis aan huis vervangen. De vraag is: is het voor iedereen wel zo'n 'slimme' keus?

Voor 2020 worden alle analoge gas- en elektriciteitsmeters in heel Europa vervangen door digitale meters. Met de slimme meter moet worden ingespeeld op ons veranderde energiegebruik. Onze fossiele brandstoffen, zoals aardolie en aardgas, raken steeds verder op. Dit heeft ervoor gezorgd dat men steeds meer op zoek gaat naar alternatieve energiebronnen, zoals wind en zon. Toch moeten we hier zuinig mee zijn, want op dit moment is de opbrengst daarvan nog niet genoeg. Daarom is het van belang dat we onze energie efficiënter gaan gebruiken. De slimme meter maakt het voor energieleveranciers makkelijker om in te spelen op vraag en aanbod. Zo neemt de efficiëntie van energieverbruik toe en neemt verspilling af.

De slimme meter is zelf net zo slim, of dom, als de ouderwetse energiemeter. Ze houden allebei de meterstand bij. Het is dus niet zo dat je met de slimme meter zelf energie kunt besparen. Het enige verschil is dat op de slimme meter de mogelijkheid is dat de meterstanden op afstand worden uitgelezen door de netbeheerder. De slimme meter kun je wel slim maken door de meter uit te laten lezen. Dit kan met speciale apparatuur, zoals een slimme thermostaat of speciale displays.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.