Ads Top

Consument vreest drempels elektrisch rijden

Consumenten staan zeer positief ten opzichte van elektrische auto’s. Echter slechts 13% van de consumenten verwacht dat hun volgende auto een volledige elektrische auto wordt. De grootste drempels van elektrische rijden zijn de actieradius, de hogere prijs van de modellen en het aantal beschikbare oplaadpunten. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.020 Nederlandse consumenten.

De grootste drempel om niet tot aanschaf over te gaan is de actieradius van elektrische auto’s (32%). De verwachting is dat een elektrische auto gemiddeld 240 km kan rijden op een volle accu. Daarnaast zijn de hogere prijs voor de modellen (30%) en te weinig oplaadpunten (16%) belemmeringen.

Consumenten staan wel zeer positief ten opzichte van elektrische auto’s. Maar liefst 85% van de Nederlanders vindt elektrische auto’s een positieve ontwikkeling. De milieuvriendelijkheid van deze auto’s speelt hierbij een belangrijke rol. De consumenten die negatief staan ten opzichte van deze ontwikkeling vinden dat het opwekken van stroom ook milieubelastend is en sommige verwachten drukte of zelfs files bij oplaadpalen langs de snelweg.

Het moment dat elektrische auto’s in het straatbeeld overheersen is nog ver weg. Consumenten verwachten dat rond 2032 de meerderheid van de Nederlanders in een elektrische auto rijdt. Vier op de tien consumenten denkt zelfs dat dit moment nooit aanbreekt. Het aandeel van elektrische auto’s kan sneller vergroten als de auto’s goedkoper worden in aanschaf of voordeliger worden door belastingvoordeel (63%), er meer oplaadpunten beschikbaar komen (32%) en de actieradius vergroot wordt (30%).

Bij blijvende hoge kosten in aanschaf (51%), nauwelijks uitbreiding van oplaadpunten (21%), een blijvend lage olieprijs (16%) en beperkte ontwikkeling in accu’s of actieradius (10%) vertraagt deze ontwikkeling. De mening over de rol van de overheid varieert hierin. Drie op de tien Nederlanders vinden dat de overheid moet zorgen dat iedereen een laadpaal voor de deur heeft. Aan de andere kant vindt 36% dit geen taak voor de overheid.

Toyota en Tesla meest bekende merk
 De top 5 met meest bekende automerken die een volledig elektrisch model op de markt brengen zijn:

 1)     Toyota         (25%)
 2)     Tesla           (24%)
 3)     Renault       (13%)
 4)     Opel            (13%)
 5)     BMW           (11%)


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.