Ads Top

Baanbrekende technologieën keren verwarmingsinstallaties binnenstebuiten

De studiedag 'HVAC binnenstebuiten' bracht zo'n 200 ondernemers op de been. Hysopt en Resus, twee jonge Vlaamse bedrijven, stelden er technologieën voor die verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) in gebouwen transparanter en bijgevolg performanter maken. De innovaties vinden hun oorsprong in kennis van de Universiteit Antwerpen.

De twee bedrijven vertrokken vanuit een toekomstgericht standpunt, daarbij rekening houdend met een schaarste aan energiebronnen en mankracht. Vanuit die visie ontwikkelden ze twee baanbrekende technologieën.

De reken- en simulatietool van Hysopt, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, helpt HVAC-ontwerpers om toekomstige installaties performanter te ontwikkelen en bestaande te optimaliseren. De sensoren van Resus gunnen een blik in de binnenkant van HVAC-installaties, zodat er tijdig en snel kan worden ingegrepen.

“Het wordt steeds moeilijker om gekwalificeerde medewerkers te vinden in onze sector”, vertelt Roel Vandenbulcke, ceo van Hysopt. “Systemen worden complexer, net zoals de opleidingsvereisten voor de moderne ontwerpers. Onze software helpt ontwerpers een handje om snel en doeltreffend de installatie van de toekomst te simuleren en verder te ontwikkelen.”

“Door de toenemende focus op zuinigheid en milieuvriendelijkheid worden moderne systemen storingsgevoeliger. Vaak vertonen ze daardoor een grote intolerantie tegenover menselijke fouten in montage en onderhoud”,  zegt Karl Willemen, ceo van Resus. “Resus ontwikkelde sensoren die de levensduur en betrouwbaarheid van HVAC-installaties bewaken. Zo kunnen we bijvoorbeeld proactief roest en kalkafzetting opsporen en weten we daardoor zeer snel welke menselijke fouten in het spel zijn. Op die manier helpen we bouwheren, architecten, ingenieurs, … zorg te dragen voor hun verwarmingsinstallatie. Dat is zowel voordelig voor het milieu, als voor het kostenplaatje.”

Tijdens de studiedag van 4 februari werden de technologieën voorgesteld aan het grote publiek. Econoom Geert Noels gaf hierbij een slotlezing over de maatschappelijke betekenis van innovatie en ondernemerschap.

Hysopt en Resus baseerden hun producten op kennis van de Universiteit Antwerpen, specifiek de onderzoeksgroepen EMIB en CoSys-Lab verbonden aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.