Ads Top

Ruim 130.000 keer ingelogd op site energielabel

Sinds begin januari hebben meer dan 130.000 mensen (unieke personen) met hun DigiD ingelogd op de website van het energielabel. Tot nu toe zijn per post 1,5 miljoen voorlopige energielabels bezorgd bij huiseigenaren. De overige 3,5 miljoen volgen tot half februari. Bijna 22.000 mensen hebben inmiddels hun voorlopige energielabel omgezet in een definitief label. Sinds begin januari is er bijna 23.000 keer naar de helpdesk gebeld en ruim 4.400 keer gemaild.

Het voorlopige energielabel dat 5 miljoen huiseigenaren per post krijgen, geeft zo goed mogelijk een inschatting hoe zuinig hun huis is met gas, elektriciteit en warmte. Via internet is te zien welke maatregelen ze nog kunnen nemen om energie te besparen. Ook kunnen huiseigenaren hun voorlopige energielabel definitief maken. Maar dat is alleen verplicht bij verkoop of verhuur van een huis.

Het voorlopige label is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op actuele gegevens van vergelijkbare huizen. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels niet meer is voorzien van een gashaard, en wel dubbel glas heeft in de woonkamer.

Een huiseigenaar kan zijn voorlopige energielabel via energielabelvoorwoningen actueel maken: invullen welke maatregelen inmiddels zijn getroffen die nog niet in het voorlopige label zijn verwerkt. Denk aan isolatie, een zuinige cv-ketel, dubbel glas, de warmwatervoorziening, de ventilatie en zonnepanelen. Na het invullen van actuele gegevens kan een huiseigenaar het voorlopige label officieel laten omzetten in een definitief label. Dat kan digitaal door bewijs als foto's en nota's te uploaden. Een zelfgekozen erkend deskundige beoordeelt dit. Via de website is het ook mogelijk te bekijken welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De stap naar officiële registratie is niet nodig als een huiseigenaar geen verkoopplannen heeft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.