Ads Top

Rotterdam profiteert voor het eerst van zelfherstellend elektriciteitsnet

Voor het eerst in Nederland is een stroomstoring automatisch opgelost door ingrijpen van het elektriciteitsnet zelf. Zo’n 600 huishoudens, winkels en bedrijven in Rotterdam-Centrum zaten zondag 11 januari gedurende slechts 18 seconden zonder stroom in plaats van de gemiddelde twee uur. Netbeheerder Stedin nam in juni 2012 dit volledig zelfherstellende net in gebruik, de storing van gisteren was de eerste in het net en werd veroorzaakt door een defecte kabel.

Met het zelfherstellende elektriciteitsnet wordt de duur van een stroomstoring aanzienlijk ingekort. Geavanceerde ICT en elektrotechniek detecteren en isoleren de locatie van een defect in kabel of elektriciteitshuisje volledig automatisch en schakelen de overige delen van het desbetreffende net zelfstandig weer in. Dit gebeurde zondag bij Stedinklanten in de omgeving van de Beurs, Coolsingel, Korte Hoogstraat, Grotekerkplein en Hoogstraat. De overige klanten in de omgeving van de Blaak hadden zondagmiddag na een uur weer elektriciteit.

'We hebben deze wereldprimeur natuurlijk van tevoren uitgebreid in een testcentrum beproefd', zegt Stedin’s directielid Henk Blom.'Toch blijft het altijd spannend of het ook écht werkt in de praktijk. Zondag heeft Stedin laten zien dat onze technologie inderdaad in staat is om de impact en duur van een storing spectaculair te verkorten. Uitval is niet te voorkomen door oorzaken zoals graafschade. We doen er echter alles aan om de overlast voor onze klanten te beperken.’’

Met de toepassing in Rotterdam is Stedin de eerste netbeheerder wereldwijd met een ondergronds zelfherstellend net. Delen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben dit ook, echter alleen bij bovengrondse kabels op hoogspanningsniveau. Om dit te realiseren heeft Stedin als netbeheerder intensief samengewerkt met gerenommeerde partners op het gebied van ICT en elektrotechniek zoals het Franse Schneider Electric en het Duitse Siemens.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.