Ads Top

LDE-aansluiting definitief goedgekeurd

Vanaf 1 januari 2015 bestaat de LDE-aansluiting, een virtuele tweede aansluiting voor grootverbruik. Deze is bedoeld voor initiatieven die gebruikmaken van de regeling verlaagd tarief (ook wel postcoderoosregeling genoemd).

Tot voor kort was voor deze projecten een fysieke tweede aansluiting verplicht. Bij een virtuele aansluiting kan optimaal gebruik worden gemaakt van de bestaande aansluiting, wat een kostenbesparing van duizenden euro’s kan opleveren voor initiatieven die vallen onder de postcoderoosregeling.

Netbeheerder Liander is blij met deze afspraak, die door het ministerie van Financiën is vastgelegd in het Belastingplan 2015. Initiatiefnemers van lokale duurzame initiatieven kunnen hiermee aanzienlijke kosten besparen. Hier geldt de wettelijke verplichting van een tweede meter. Daarnaast moet de aansluit- en meetconfiguratie voldoen aan de wettelijke eis dat de opgewekte energie via een publieke leverancier aan het openbare net wordt geleverd. De kosten van een eventuele aanpassing aan de aansluit- en meetconfiguratie zijn afhankelijk van de bestaande situatie. Liander adviseert daarom om voorafgaand aan de realisatie en planning van een project contact op te nemen om samen de mogelijkheden te verkennen. U kunt hier kijken of Liander uw netbeheerder is.

Bij vier collectieven realiseert Liander op dit moment deze specifieke aansluiting, waarbij we verwachten dat in het eerste kwartaal tenminste de eerste aansluiting echt operationeel is. Doel daarbij is om alle operationele consequenties goed in beeld te krijgen en een standaard dienst aan te kunnen bieden aan alle collectieven in het Liander-werkgebied. De collectieven waar Liander mee samenwerkt in het kader van de LDE-aansluiting zijn: Vallei Energie (opweklocatie in Bennekom), EnergieRijk Voorst (opweklocatie in Twello), Energiek Alphen (opweklocatie Alphen aan de Rijn) en LochemEnergie (opwerklocatie in Lochem). Deze collectieven zijn al in een vergevorderd stadium om een postcoderoosproject te realiseren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.