Ads Top

Al 50 buurten besparen energie met Buurkracht

De vijftigste Buurkrachtbuurt van Nederland is een feit en staat in Waalwijk. Ruim een jaar nadat Enexis Holding N.V. in november 2013 het startsein gaf voor het duurzame programma Buurkracht, kiest ook ‘Besoyen-West’ uit Waalwijk voor gezamenlijk verduurzamen op buurtniveau. De mijlpaal bewijst dat de aanpak werkt: met behulp van Buurkracht stappen bewoners gezamenlijk in zonnepanelen, dubbel glas en woningisolatie en besparen ze op hun energieverbruik.

Ruim 3,5 miljoen Nederlanders staan open voor energiebesparende maatregelen, zo blijkt uit marktonderzoek. Toch blijkt er in veel huishoudens nog weinig van te komen. Als een straat of buurt de krachten echter bundelt, lukt het wél om maatregelen van de grond te tillen. Zo kunnen bewoners zich aan elkaar optrekken, taken verdelen en financieel voordeel behalen door samen offertes aan te vragen.

Enexis Holding N.V. heeft Buurkracht opgezet om mensen op buurtniveau bij elkaar te brengen te ondersteunen om samen aan de slag te gaan met energiebesparing. Vanuit de filosofie: de bewoners trekken de kar en Buurkracht ondersteunt. Zo zijn er ondersteunende bijeenkomsten en communicatiemiddelen als een website waar deelnemers het eigen energieverbruik kunnen vergelijken met dat van andere deelnemers in hun buurt. Buurten beslissen zelf welke maatregelen ze gaan treffen en iedereen kan meedoen. In de 50ste Buurkrachtbuurt in Waalwijk werd het initiatief genomen door een ondernemer die oorspronkelijk uit de bouw komt. ​

Roel Woudstra, manager van Buurkracht: “Omdat het concept werkt, willen we Buurkracht graag verder introduceren. Voor het komende kalenderjaar streeft Buurkracht naar een verdere groei met 70 buurten. We worden inmiddels benaderd vanuit heel Nederland, ook van buiten het Enexis-voorzieningsgebied.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.