Ads Top

Huurders houden meer over door lagere energiekosten

Huurders aan een lagere energienota helpen en hiermee ook banen creƫren. Dat is het doel van het project Energiebesparing huurders. Via een persoonlijk energieadvies krijgen huurders in de gemeente Utrecht meer controle over hun energieverbruik en besparen zo op hun energiekosten.

Huurders van Utrechtse corporaties en gezinnen die in een schuldhulpverleningstraject zitten, kunnen een gratis energieadvies en een energiebox aanvragen. De energiebox bevat besparende producten, zoals een zuinige ledlamp van IKEA en isolatiemateriaal om warmteverlies te voorkomen. Hiermee besparen huurders al snel meer dan 100 euro per jaar. Zes voormalig werklozen zijn opgeleid en gaan nu als energieadviseur aan de slag. Zij geven de bewoners advies om te besparen (gedrag) en installeren gelijk producten uit de energiebox. In totaal kunnen 800 huurders gebruik maken van dit aanbod. Twintig huurders gaan op vrijwillige basis als energieambassadeur andere huurders enthousiast maken voor het energieadvies. Netbeheerder Stedin installeert bij 150 huurders slimme energiemeters, zodat ze via een gratis app inzicht hebben in hun energieverbruik en de kosten.

Wethouder Lot van Hooijdonk (milieu en duurzaamheid): “Het is belangrijk dat voor bewoners de energiekosten betaalbaar en beheersbaar zijn. Juist bij huishoudens met lagere inkomens komen energielasten als terugkerend thema naar voren. Het energieadvies en de energiebox gaan hen hierbij helpen.” Het project is een samenwerking van de gemeente Utrecht, de corporaties Portaal, Mitros, Bo-Ex, GroenWest, SSH, huurdersorganisatie De Bundeling en netbeheerder Stedin en de Jonge Milieuadvies. Reijnder-Jan Spits, manager Volkshuisvesting bij Portaal: “De Utrechtse corporaties investeren in het verduurzamen van hun woningen. Onze medewerkers wijzen huurders op het gratis energieadvies, zodat huurders zelf ook kunnen bijdragen aan betaalbare woonlasten.”

Uit een onderzoek van Stedin (2013) in de Rotterdamse wijk IJsselmonde blijkt dat energie-inzicht daadwerkelijk leidt tot energiebesparing. Negen maanden lang deden honderdvijftig huishoudens met een laag inkomen mee. Zij bespaarden gemiddeld ruim zes procent op hun energierekening door actief gebruik te maken van een slimme energiemeter en hun verbruik te monitoren via een display. Henk Blom, directielid Stedin: “Nu de komende jaren alle Nederlandse huishoudens een slimme meter krijgen, is dit het moment om ze bewust te maken van hun energieverbruik. Zo besparen consumenten energie en geld.’’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.