Ads Top

Zolderverbouwing positief voor energieverbruik en verkoopwaarde woning

Een donkere, niet-geïsoleerde en ongebruikte zolder transformeren in een lichte, moderne slaapverdieping, het kan. Als winnaar van de duurzame VELUX make-over heeft de zolder van de familie Van Roosmalen uit Valkenswaard een totale duurzame metamorfose ondergaan. De ruimte is omgetoverd tot een modern en licht slaapparadijs. De jaren '30 woning heeft hierdoor niet alleen meer leefruimte gekregen, maar de verbouwing heeft ook een positief effect op de energierekening en de waarde van de woning.

De zolder van de familie Van Roosmalen was zes weken geleden nog een donker rommelhok. Nu is het een ruime, licht, efficiënt ingerichte en comfortabele ouderslaapkamer. Mark van Roosmalen: 'Het eindresultaat is echt fantastisch: het is zo'n compleet andere ruimte geworden, we hebben het gevoel dat er een nieuwe verdieping op ons huis is gezet."

De zolder is een prachtige ruimte met een hoge nok en houten spanten, maar hij was niet-geïsoleerd en de oorspronkelijke plankenvloer lag er nog in. "We gebruikten de zolder voornamelijk als opslagruimte, maar na de komst van ons tweede kind zijn we er ook gaan slapen. Dat was echter verre van ideaal. Doordat de ruimte niet geïsoleerd was, was het er in de zomer snikheet en in de winter zó koud, dat we beneden moesten gaan slapen. Ik hoef niet uit te leggen, dat we heel erg blij waren toen we hoorden dat we de make-over hadden gewonnen," licht Van Roosmalen de oude situatie toe.

In overleg met de adviseurs van VELUX Nederland kwam de familie Van Roosmalen tot het ideale ontwerp. Het dak en de vloer van de zolder werd geïsoleerd. Ook de wasmachine die voorheen veel lawaai maakte is in een kast weggewerkt. Om daglichtinval te creëren zijn aan één zijde van het dak twee VELUX daglichtsystemen geplaatst en aan de andere zijde een dakraam. In combinatie met de witte laminaat vloer, de strakke muren en de functionele op maat gemaakte kastenwand met voldoende bergruimte, vormt de kamer een licht, modern en praktisch geheel. "Vooral de lichtinval maakt een groot verschil. Toen ik voor het eerst thuiskwam nadat de ramen waren geplaatst dacht ik dat er een paar bouwlampen aanstonden, maar het bleek gewoon daglicht te zijn dat door de daglichtsystemen naar binnenkwam," vertelt Van Roosmalen enthousiast. "Door de lage ramen hebben we een prachtig uitzicht en de hooggeplaatste dakramen zorgen ervoor dat elk hoekje van de zolder van daglicht is voorzien. Bijzonder is dat we nu naar de tuin én de lucht kunnen kijken. Vooral de zonsondergang is een spektakel."

Nu de zolder geïsoleerd is, is goed ventileren nog belangrijker geworden. Het verversen van lucht in huis is essentieel voor een comfortabel en gezond binnenklimaat en aangezien warme lucht naar boven trekt, spelen de ramen op zolder hier een belangrijke rol in. Van Roosmalen: "Wij zullen de dakramen zeker regelmatig openen om frisse lucht binnen te laten. Omdat de bovenste dakramen moeilijk te bereiken zijn, zijn deze elektrisch te bedienen met de speciale bedieningstablet. Heel handig zijn ook de regensensoren, die zorgen dat de dakramen automatisch sluiten: je hebt er geen omkijken naar en we hoeven nooit in een verregend bed te slapen."

Voor raamdecoratie is gekozen voor witte verduisterende rolgordijnen. Deze passen perfect op en bij de wit afgelakte dakramen en waren in enkele minuten gemonteerd. Bovendien werken ze op zonne-energie; een duurzame en kostenefficiënte oplossing. De thermische laag aan de achterzijde van het rolgordijn werkt in de winter isolerend en met dezelfde bedieningstablet als de dakramen kunnen de rolgordijnen traploos worden bediend. 'We kunnen het programma op de bedieningstablet zelfs zo instellen, dat de gordijnen op bepaalde tijden automatisch omhoog of naar beneden gaan. Dan stel je bijvoorbeeld in dat de gordijnen om zeven uur omhoog gaan waardoor je rustig wakker kunt worden door het binnenkomende daglicht", aldus Van Roosmalen.

Naast extra ruimte, meer woongenot en een besparing op de energierekening, nemen makelaars de make-over van de zolder ook mee in de waardebepaling van de woning. De oppervlakte van een niet-geïsoleerde ongebruikte zolderruimte wordt voor dertig procent meegenomen in het totaal van de woning, terwijl een geïsoleerde, gerenoveerde zolderkamer voor 100 procent wordt meegeteld. Dat hoeft natuurlijk niet met zo'n uitgebreide make-over als bij de familie Van Roosmalen, maar ook met twee dakramen en isolerende maatregelen kunnen mensen al een fijne, lichte, duurzame en frisse leefruimte creëren. Een dergelijke investering zie je dan terug in de verkoopwaarde van de woning.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.