Ads Top

‘Energy & Resources’ creëert kansen voor de toekomst

Het onderzoeksthema Energy & Resources is een samenwerking tussen de faculteit Geowetenschappen en de faculteit Bètawetenschappen, en creëert een heel nieuw scala aan kansen en inzichten. Zo’n samenwerking ontstaat niet zomaar, het moet van onderaf groeien en zo tot volle bloei komen, menen Chris Spiers en Bert Weckhuysen. Utrecht is er de perfecte plek voor.
 
Als onderdeel van het Utrechtse strategische thema Duurzaamheid zag in 2013 ‘Energy & Resources’ het levenslicht. Het zorgde er voor dat de twee programmatrekkers, Bert Weckhuysen en Chris Spiers, hun kwaliteiten konden bundelen en daarmee de zaadjes konden planten voor een langdurige, interfacultaire samenwerking. “We zitten nu nog midden in het verkenningsproces”, vertelt Spiers. “En het is ontzettend boeiend om te ontdekken hoeveel fundamentele vragen de betrokken groepen delen in hun onderzoek.”

Chris Spiers is al twintig jaar hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt de fysische en chemische eigenschappen van gesteentes in de aardkorst, en wat de implicaties hiervan zijn; variërend van natuurlijke hulpbronnen tot aardbevingen. Bert Weckhuysen houdt zich, als anorganisch chemicus, bezig met het verbeteren van katalysatoren om hernieuwbare energie en materialen te genereren. In 2013 kreeg hij daar de prestigieuze Spinozapremie voor.

Fundamenteel gezien hebben deze twee takken van wetenschap veel overlap, maar praktisch was daar nog niet genoeg van te merken, vindt Weckhuysen. “Het doel kan verschillen, en we werken met andere materialen, maar de onderliggende onderzoeksvraag is vaak hetzelfde. Alleen wat we met de resultaten doen, de implicaties van het antwoord, die verschillen duidelijk.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.