Ads Top

Zonnepanelen leasen dankzij garantstelling provincie Utrecht

Wocozon Utrecht biedt huurders van sociale huurwoningen in de provincie Utrecht direct 10% voordeel op hun energierekening. Woningcorporaties in de provincie Utrecht kunnen woningen  voorzien van zonnepanelen, zonder dat ze zelf hoeven te investeren. Dit dankzij onder andere dankzij een provinciale garantstelling.

Gedeputeerde Remco van Lunteren: "Dit is wat we wilden, banken die hun rol pakken en zonnepanelen financieren. De provincie draagt geen cent bij, maar staat alleen garant voor een deel van de totale financiering. Geweldig nieuws ook voor de bewoners, want zij zullen vanaf dag één geld overhouden door een lagere energierekening".

Op initiatief van de EBU zijn verschillende partijen met elkaar in contact gebracht om het concept te helpen realiseren. Het concept is eenvoudig: Wocozon ontwerp en regelt de installatie van de zonnepanelen. Wocozon zorgt voor financiering van de panelen zodat bewoners en woningbouwcorporaties niet zelf hoeven te investeren. De elektriciteitsproductie van de zonnepanelen zorgt voor een verlaging van de totale energie kosten van de huurder. De samenwerking tussen Wocozon, Rabobank, Bank Nederlandse Gemeente en provincie Utrecht richt zich exclusief op woningcorporaties binnen de provincie Utrecht. Wocozon heeft de intentie het concept landelijk uit te rollen.

"Via deze samenwerking kunnen wij bewoners van sociale huurwoningen in Utrecht laten profiteren van voordelige zonne-energie. Wij bieden 10% voordeel op hun energierekening. Bovendien krijgen ze een garantie dat er geen prijsstijging zal zijn. De woningcorporatie hoeft niet te investeren, zodat ze haar geld kan besteden aan haar kerntaken. Verder is het een voordeel dat de woning verbetert in energielabel zodat ook die taakstelling vervuld wordt." Aldus Roland van der Klauw, directeur Wocozon.

Een project zal normaal gesproken een omvang hebben van honderd tot enkele honderden woningen. Rabobank Amersfoort neemt deels de financiering voor haar rekening (20%) met een garantstelling van de provincie Utrecht en de Bank Nederlandse Gemeenten zal 80% financieren. Beide partijen stellen kapitaal beschikbaar voor meerdere projecten zodat het concept grootschalig uitgerold kan worden.

Wocozon is het eerste grote initiatief waarbij gebruik gemaakt wordt van de provinciale garantieregeling energie. De garantieregeling is door de provincie Utrecht opgezet om financiering van collectieve energieprojecten te helpen ondersteunen. Ook voor andere moeilijk te financieren collectieven zoals VvE's liggen er goede kansen met de garantieregeling. Door inzet van de garantieregeling energie dragen provincie Utrecht en de Rabobank Amersfoort bij aan de totstandkoming van nieuwe opschaalbare financieringsconcepten. Geïnteresseerden voor de regeling kunnen terecht bij Rabobank Amersfoort.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.