Ads Top

TenneT investeert in stroomsnelwegen

TenneT gaat de komende jaren verder met uitbreiding van de capaciteit van elektriciteitsverbindingen met het buitenland. In Nederland staan drie omvangrijke projecten in de startblokken die er voor zorgen dat de capaciteit van stroomsnelwegen tussen Nederland aan de ene kant en Duitsland en Denemarken aan de andere kant sterk toeneemt. Consumenten, bedrijven en de energiemarkt profiteren van de uitbreiding van deze zogenoemde interconnectiecapaciteit.

De afgelopen jaren is Nederland door TenneT's inspanningen al uitgegroeid tot een van de best verbonden landen van Europa op elektriciteitsgebied. TenneT CEO Mel Kroon: "Dat heeft Nederland geen windeieren gelegd. Wij hebben op grote schaal goedkope stroom kunnen importeren voor consumenten en bedrijven. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Het grote en groeiende aanbod van goedkope, duurzame stroom uit vooral Duitsland, maar ook uit Noorwegen en Denemarken leidt nog steeds tot flinke prijsverschillen. Van verdere investeringen in verbindingen met die landen kunnen we in Nederland maximaal profiteren. Goed voor de koopkracht van de huishoudens, goed voor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. Het gaat om vele honderden miljoenen euro's."

Met deze drie projecten investeert TenneT een bedrag van bijna een half miljard euro. De investeringen worden vergoed uit de ontvangsten voor het gebruik van transportcapaciteit op TenneT's elektriciteitsverbindingen over land of zee met het buitenland. Consumenten en bedrijven profiteren van de verbindingen met het buitenland, omdat zij gebruik kunnen maken van goedkopere elektriciteit. Zo heeft TenneT's NorNed-zeekabel van Eemshaven naar Noorwegen de afgelopen zes jaar voor het gebruik van de transportcapaciteit 451 miljoen euro opgebracht. De nog te bouwen COBRA-kabel (2019) heeft een sociaal-economisch effect - vooral door lagere elektriciteitsprijzen - van naar verwachting 180 miljoen euro. De opbrengsten voor gebruik van de transportcapaciteit van de COBRA-kabel investeert TenneT in het in stand houden of uitbreiden van verbindingen met het buitenland.

TenneT heeft de wettelijke bepaling voor het gebruik van de opbrengsten voor transportcapaciteit voor verbindingen met het buitenland vertaald naar een transparant kader. Hiermee worden de bestedingen van de opbrengsten inzichtelijk gemaakt.

Allereerst worden de opbrengsten benut waarvoor ze primair zijn bedoeld, namelijk het in standhouden en uitbreiden van interconnectiecapaciteit. Als wordt voorzien dat de resterende opbrengsten niet benut zullen worden voor interconnectiecapaciteit, dan worden die resterende opbrengsten door TenneT ingezet voor het secundaire doel, namelijk tariefsverlaging. Zo worden de veilinggelden volledig benut ten behoeve van maatschappelijke doeleinden.

De opbrengsten uit het gebruik van capaciteit op grensoverschrijdende verbindingen (interconnectoren) zullen de nu voorziene investeringen overschrijden. Er is dus sprake van een surplus wat TenneT inzet voor reductie op de tarieven voor transport van elektriciteit. Dit jaar heeft TenneT al 87 miljoen euro teruggegeven in de tarieven, de komende 10 jaar zou dat volgens de huidige berekeningen kunnen oplopen naar een totaal van bijna 290 miljoen euro. Elk jaar wordt het surplus bepaald en besluit TenneT vervolgens welk deel kan worden ingezet voor teruggave in de tarieven.



 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.