Ads Top

Scheidingen: vragen over energiecontract

Energieleveranciers.nl constateert dat het aantal echtparen dat wil scheiden, na de zomervakantie fors is toegenomen. Voor veel aanstaande exen is echter onduidelijk wat de gevolgen van een scheiding zijn voor het energiecontract. Een energiecontract staat namelijk niet op de woning, maar op naam.

“De afgelopen weken hebben we tientallen telefoontjes gekregen van stellen die gaan scheiden. Het is voor veel van hen onduidelijk wat er moet gebeuren met het energiecontract”, constateert Freek van den Berg, oprichter van Energieleveranciers.nl. “Bij een scheiding moeten er vaak ook afspraken gemaakt worden over de woning en het energiecontract hoort daar natuurlijk ook bij. Maar vaak wordt vergeten dat een energiecontract persoonsgebonden is. Het is niet zomaar een kwestie van een naamswijziging.” 

Wonen partners samen, dan is slechts één van hen eigenaar van het energiecontract. Bij een scheiding zijn er dan ook meerdere scenario’s denkbaar wat betreft de leefsituatie.

De contracthouder blijft wonen in de voormalige gezamenlijke woning, de ander vertrekt.

De contracthouder kan het energiecontract houden. De vertrekkende partner moet een nieuw contract afsluiten voor de nieuwe woning.

De contracthouder vertrekt, de ander blijft.

De vertrekkende partner mag het energiecontract meenemen naar de nieuwe woning. De partner die in de woning blijft, moet een nieuw energiecontract afsluiten. Dit moet wel met een spoedaanvraag gebeuren, omdat de levering van energie anders stilvalt. Bij een normale aanvraag duurt het namelijk vier tot zes weken voordat er energie geleverd wordt.

Beide partners verhuizen naar een andere woning.

De contracthouder mag ook in dit geval het energiecontract meeverhuizen naar een andere woning. De ander moet een nieuw contract afsluiten.

Wat bij een scheiding in de gaten moet worden gehouden, is de hoogte van het voorschotbedrag. Dit wordt bepaald op basis van het aantal personen in het huishouden. Vertrekt er iemand, dan zal er logischerwijs minder energie worden verbruikt en kan het voorschotbedrag omlaag.

Van belang is ook het type energiecontract dat afgesloten is. Is het een contract voor bepaalde tijd (vast contract) en gaat de contracteigenaar verhuizen, dan moet het contract meegenomen worden naar de nieuwe woning. Bij voortijdig opzeggen van zo’n contract moet namelijk een boete betaald worden. Zo’n opzegvergoeding kan oplopen tot honderden euro’s.

Is het een contract voor onbepaalde tijd (variabel contract) en gaat de contracteigenaar verhuizen, dan loont het om over te stappen naar een andere leverancier. “De woonsituatie verandert, dus het is verstandig om uit te zoeken of er een ander energiecontract bestaat dat beter bij de nieuwe situatie past. Bovendien is overstappen bijna altijd goedkoper dan vasthouden aan een variabel contract”, verklaart Van den Berg. “Een overstap levert al gauw een besparing van € 350 op.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.