Ads Top

Schade weerrampen sinds klimaattop Kopenhagen bijna half biljoen

De kosten van rampen veroorzaakt door klimaatverandering zijn in de laatste vijf jaar tot bijna een half biljoen ($490 miljard) dollar opgelopen - drie keer zoveel als het totaal aan kosten in de jaren zeventig, zo waarschuwt Oxfam Novib.

Het nieuwe Oxfam Novib-rapport The Summit that Snoozed? stelt dat sinds 2009 ruim 650 miljoen mensen zijn getroffen en ruim 112.000 levens verloren zijn gegaan door weerrampen. Arme mensen worden als eerste en het hardst door klimaatverandering getroffen. Levensonderhoud en oogsten zijn vernield, waardoor voedselprijzen stijgen en miljoenen mensen honger lijden. Maar de internationale aanpak van klimaatverandering stagneert.

De Ban Ki-moon Klimaattop, die aanstaande dinsdag 23 september in New York van start gaat moet klimaatverandering opnieuw op de agenda krijgen. Ondanks dit initiatief van de Algemeen Secretaris van de VN, wordt van wereldleiders weinig nieuws verwacht. Er zijn een paar veelbelovende plannen vanuit het bedrijfsleven, maar die missen de noodzakelijke ambitie en het bereik om de effecten van klimaatverandering echt aan te pakken. Zij zijn geen vervanging voor een effectief overheidsoptreden.

Farah Karimi, Algemeen Directeur Oxfam Novib, "Wereldleiders doen alsof er geen haast is, maar uiteindelijk gaat het om mensenlevens. Klimaatverandering vindt nu plaats, eist levens en laat steeds meer mensen honger lijden. De kosten rijzen de pan uit, en verder uitstel zal de situatie alleen maar erger maken."

Toen wereldleiders elkaar in 2009 in Kopenhagen troffen, kwamen zij overeen de uitstoot te verminderen. Maar dat was niet genoeg om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. Landen hebben sindsdien niets gedaan om hogere doelen te stellen, ondanks de sterk dalende kosten van hernieuwbare energie. Landen als Canada en Japan hebben hun toezeggingen helemaal laten vallen. De wereld is nu op weg naar een opwarming van 4 graden tegen het einde van deze eeuw, met wijd verspreide klimaatverwoesting en honger als gevolg.

Wereldleiders hebben ook 30 miljard dollar toegezegd voor de periode 2010-2012, oplopend tot 100 miljard dollar in 2020. De praktijk laat echter zien dat er slechts 16 tot 17 miljard dollar per jaar beschikbaar komt. Als rekening wordt gehouden met creatief boekhouden, zou het zelfs maar 8 of 9 miljard dollar zijn. Het Green Climate Fund heeft tot nu toe slechts 1,1 miljard dollar ontvangen van de 15 miljard die volgens Oxfam Novib nodig zijn om het fonds echt van de grond te krijgen.

Oxfam Novib roept deelnemers aan de Ban Ki-moon Klimaattop, waaronder Nederland, op zich opnieuw te committeren aan het doel van maximaal 2 graden opwarming, hun reductiedoelen op de korte termijn te verhogen en zich nieuwe doelen te stellen om de uitstoot van fossiele brandstoffen tegen 2050 helemaal de wereld uit te bannen. Zij moeten hun bijdrage aan klimaatfondsen verhogen om tegen 2020 het doel van 100 miljard dollar te bereiken. Ook moeten zij het Green Climate Fund de komende drie jaar voorzien van 15 miljard dollar. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.