Ads Top

Handboek zonnecollectieven uitgereikt aan inwoners van Garnwerd

Inwoners in Garnwerd hebben op woensdag 3 september het handboek zonnecollectieven overhandigd gekregen van gedeputeerde Yvonne van Mastrigt. Het handboek is voor leden van coörperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE) die zelf zonne-energie willen opwekken en die daarmee in aanmerking komen voor een belastingkorting.

Sinds 1 januari geldt een korting op energiebelasting voor particuliere kleinverbruikers die via een coöperatie of VvE investeren in zonne-energie met panelen die niet op eigen dak liggen, maar wel in hun buurt. De praktijk leert dat de regeling, de Regeling Verlaagd Tarief, financiële en organisatorische belemmeringen heeft, waardoor er nog weinig gebruik van wordt gemaakt. Met dit handboek wil de provincie de regeling toegankelijker maken en zo het opwekken van zonne-energie stimuleren. Het handboek, met praktijkvoorbeelden uit Wehe den Hoorn en Garnwerd, is onderaan deze pagina te downloaden (PDF PDF-bestand, 6 MB) of te bestellen.

De initiatiefnemers in Garnwerd hebben met behulp van het handboek berekend dat de investering zich in tien jaar terugverdient, met een rendement van 4,9 procent. Dat is hoger dan het rendement op een spaarrekening. Daarnaast is er een duidelijke winst voor de maatschappij. Toch liggen er voorlopig nog geen zonnepanelen. Eerst moet er duidelijkheid komen over de financiering van het verwijderen van de asbest van het beoogde dak. Als de 'business case' dan nog steeds haalbaar is, presenteren de initiatiefnemers het plan aan de rest van het dorp en wordt het voor de dorpsbewoners zonder panelen op eigen dak, die wel rendement willen van zonne-energie, mogelijk om mee te doen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.