Ads Top

Fiscale regeling Energieakkoord gedoemd te mislukken

Vorig jaar ondertekenden ruim veertig organisaties het SER Energieakkoord voor duurzame groei, een fiscale regeling die het voor particulieren aantrekkelijk maakt om te investeren in duurzame energie. Uit onderzoek van een consortium van betrokken partijen - waaronder Atrivé, onderdeel van Tauw - blijkt dat de regeling gedoemd is te mislukken, ondermeer omdat de terugverdientijd van de investeringen veel te lang is.

Adviesbureau Atrivé uit Utrecht, onderdeel van Tauw Group, heeft in samenwerking met energiecoöperaties, brancheorganisaties, gemeenten en energieleveranciers uitgebreid onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de afspraken in het Energieakkoord. Het Energieakkoord moet het mogelijk maken om te investeren in duurzame energie binnen een bepaald gebied met een redelijke terugverdientijd, bijvoorbeeld door het gezamenlijk plaatsen van zonnepanelen op een school. Hierdoor ontstaat voor burgers de mogelijkheid om lokaal energie op te wekken. De regeling wordt ook wel aangeduid als ‘regeling verlaagd tarief EB’ of de ‘postcoderoosregeling’.

Uit onderzoek van het Atrivé-consortium blijkt dat een gemiddeld project zich niet terugverdient in de projectlevensduur van 25 jaar. Ronald Franken, senior adviseur van Atrivé, zegt dat de regeling in de huidige vorm weinig bijdraagt: “De termijn van zekerheden is te kort, het tarief is te laag en de afhankelijkheid van derden is te groot. Hierdoor is grote uitrol van de regeling in haar huidige vorm gedoemd te mislukken. Er zijn fundamentele aanpassingen in de regeling nodig om de gewenste doorbraak van lokale opwekking van duurzame energie te realiseren.”
Het consortium bestaat naast Atrivé onder andere uit Aedes, NetbeheerNederland, ASN Bank, provincie Gelderland, provincie Friesland, gemeente Leeuwarden en de woningcorporaties Wonion, De Woonschakel en WoonFriesland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.