Ads Top

Enexis lanceert protocol voor slim laden elektrische auto’s

Enexis werkt al enkele jaren aan Smart Charging: het slim opladen van elektrische auto’s om te voorkomen dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt. Enexis heeft daarvoor een protocol ontwikkeld, het Open Smart Charging Protocol (OSCP). Dit beschrijft de ‘taal’ die een netbeheerder en een partij die auto’s slim aanstuurt, onderling spreken. Dit protocol is nu opgenomen in de Open Charge Alliance​ (OCA). De kans is daardoor groot dat dit protocol internationaal gebruikt gaat worden.

Het protocol maakt het mogelijk om aan partijen die auto’s aansturen voor de komende 24 uur aan te geven hoeveel capaciteit elk kwartier beschikbaar is. Het idee hierachter is dat ‘gewone verbruikers’, zoals bijvoorbeeld televisies, straatlantaarns en stoplichten, voorrang krijgen op elektrische auto’s;  deze verbruikers zijn namelijk niet flexibel. De elektrische auto’s zijn wel flexibel in hun elektriciteitsgebruik en kunnen dus laden op die momenten dat er ‘plek’ is op het netwerk. 

Lennart Verheijen, innovator en projectleider Smart Charging​ bij Enexis: ‘Uit onze proeven blijkt dat dankzij het gebruik van het OSCP en het bijbehorende algoritme, er in vergelijking met ongestuurd laden zeker tien keer meer auto’s op één locatie opgeladen kunnen worden zonder het lokale netwerk te verzwaren. Dat dit protocol nu via de OCA internationaal verspreid wordt is een heel belangrijke stap. De grootste uitdaging van het smart grid is namelijk niet de techniek ervan, maar dat alle verschillende partijen in het smart grid dezelfde taal spreken. Dat is hiermee weer een stapje dichterbij gekomen.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.