Ads Top

Elektriciteitsprijzen dalen in Nederland meer dan in omringende landen

De marktprijs voor elektriciteit in Nederland is flink gedaald en meer dan in ons omringende landen. In het eerste half jaar van 2014 daalde die prijs met maar liefst 11 procent. Daarmee zet de dalende trend door. Vanaf het najaar van 2013 daalde de elektriciteitsprijs op de Nederlandse markt met bijna 30 procent. Omdat in Duitsland, België en Frankrijk de whole sale elektriciteitsprijzen ook zijn gedaald, maar minder dan in Nederland, zijn de marktprijzen van de landen meer naar elkaar toegegroeid.

Dit blijkt uit de nieuwste Market Review van hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Hierin bekijkt en analyseert TenneT de marktontwikkelingen, waaronder de prijsontwikkelingen op de Europese energiemarkt in eerste zes maanden van 2014. Vooral de ontwikkelingen tussen Nederland, Duitsland, België en Frankrijk zijn in beeld gebracht.

De oorzaken voor de prijsdaling in de eerste helft van dit jaar zijn divers. Zo is de gasprijs gedaald, was er meer zonne- en windstroomproductie in Duitsland en zorgde de zeekabel tussen Nederland naar Noorwegen (NorNed) voor een drukkend effect op de prijzen in Nederland

Waar de prijzen voor steenkool en CO2 stabiel waren, is de gasprijs in de afgelopen zes maanden substantieel gedaald. Omdat het Nederlandse elektriciteitsproductiepark voor een relatief groot deel uit gasgestookte centrales bestaat, heeft dit een groot verlagend effect op de elektriciteitsprijs in Nederland en verklaart het tegelijkertijd de verkleining van het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland. Duitsland kent veel minder gasgestookte productiecapaciteit dan Nederland. Gas blijft op dit moment nog wel relatief duur voor elektriciteitsproductie. Omdat de belangrijkste reden voor de daling van gasprijs de warme winter was, zou dit effect dus tijdelijk kunnen zijn.

De weersomstandigheden voor zonne- en windenergie waren prima in Duitsland. Het eerste kwartaal van 2014 was bovengemiddeld goed voor windturbines en in de maanden april en mei scheen de zon volop. Door de internationale stroomverbindingen (interconnectoren) van TenneT tussen Duitsland en Nederland profiteert de Nederlandse markt in hoge mate van deze situatie. De Duitse elektriciteitsmarkt is door middel van TenneT's interconnectoren fysiek met de Nederlandse gekoppeld, waardoor wij op grote schaal goedkope, duurzame elektriciteit kunnen importeren.

Dit leidt er toe dat de interconnectoren met Duitsland vrijwel volledig benut worden voor import en een groot deel van de tijd 'volgeboekt' zijn voor transport van elektriciteit vanuit Duitsland. Dit verkleint het prijsverschil tussen beide landen. In juni lagen de groothandelsprijzen in Nederland en Duitsland zelfs in 40% van de uren op hetzelfde niveau.

De interconnectoren worden vanwege de hogere marktprijzen voor elektriciteit in Nederland veel minder benut voor export. Wel is de export naar België toegenomen na het uitvallen van de kernreactoren in Doel en Tihange.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.