Ads Top

Ondernemers Delft steunen duurzaamheid

Met het Ondernemersfonds Delft duurzaamheid een duwtje in de rug geven. Dat is waar Ondernemersvereniging Delftse Hout dit fonds voor heeft ingezet. De BieslandDagen, ofwel: 10.000 belangstellenden - die binnenkort per huifkar worden vervoerd - in 'de achtertuin' van de Delftse Hout-ondernemer.

“De gemeentelijke voorzieningen in de Delftse Hout moeten behouden blijven.” Campingeigenaar Pim Meijkamp legt uit waarom hij met enkele gelijkgestemde mede-ondernemers stichting BuytenDelft heeft opgericht. “We willen met deze stichting de voorzieningen behouden. Met een beheer dat in het teken staat van duurzaamheid, natuur, beleving, voeding – en met behoud van de vrijwilligers en de natuur- en milieu-educatie. Degenen die dit ook een goed plan vinden en een rol voor zichzelf zien weggelegd, zijn welkom om met de stichting aan de slag te gaan. Die bieden we binnen BuytenDelft de ruimte. Dat is het idee van BuytenDelft.”

Een idee dat volgens Meijkamp 100 procent realistisch en haalbaar is. “Er komen heel veel initiatieven op ons af, ondernemers haken aan, door mee te doen, of door het plan financieel te steunen. Ook Ondernemersvereniging Delftse Hout. Er ligt een enorme opgave: de voorzieningen moeten met € 1 miljoen minder in de lucht gehouden worden. We moeten dus wel met een goed doortimmerd plan komen dat recht doet aan bestaande activiteiten en organisaties, en dat tegelijkertijd ook een financieel gezonde toekomst oplevert. Om het proces in goede banen te leiden, hebben we een professional aangetrokken. Die wordt via de ondernemersvereniging betaald vanuit het Ondernemersfonds Delft. Juist omdat het gebied gebaat is bij het behoud van deze belangrijke functies.” Eerder al nam BuytenDelft het beheer van de Hertenweide in de Delftse Hout over. Die overname is inmiddels omarmd door de Vereniging Vrienden van de Hertenkamp en er is samenwerking gevonden met een schaapsherder.

Een ander duurzaam initiatief dat kon rekenen op steun van het Ondernemersfonds, is de aanschaf van een huifkar voor de BieslandDagen, die dit jaar op 6 en 7 september worden gehouden. “Dat is dan voor de negende keer”, zegt Mariëtta van der Duijn Schouten-Verloove van de BieslandDagen. “Elk jaar vervoeren we het publiek op platte karren achter een tractor. En er valt heel wat te vervoeren, want er komen zo’n 10.000 belangstellenden op de BieslandDagen af. Vervoer per huifkar past misschien wel beter bij dit groene en duurzame feestje in de Bieslandse Polder. Maar het heeft geen zin om de huifkar alleen voor 2 dagen per jaar aan te schaffen. De andere 363 dagen van het jaar willen we de huifkar via verhuur inzetten om extra geld te genereren voor de BieslandDagen. Voor schoolklassen bijvoorbeeld, als ze een uitstapje maken naar de Delftse Hout. Daarom hebben we bij de ondernemersvereniging een aanvraag ingediend voor de aanschaf van een huifkar. Dat was een gelopen koers; de BieslandDagen roepen veel sympathie op. Begrijpelijk – Delftse Hout-ondernemers juichen het toe als er 10.000 mensen elk jaar in ‘hun achtertuin’ komen genieten van zo’n prachtig evenement.”

De initiatiefnemers zijn blij met de steun vanuit het fonds, net als de ondernemersvereniging, zegt Edo Garretsen, voorzitter van Ondernemersvereniging Delftse Hout. "Wij zijn trots dat onze leden, zowel ondernemers als (sport)verenigingen, een bijdrage hebben kunnen leveren aan deze twee prachtige initiatieven. Initiatieven die zorgen voor een duurzame en kwalitatieve verbetering van het gebied Delftse Hout. Naast deze mooie initiatieven hebben we ook de bouw van een volière bij Vogelopvang Delft ondersteund en een financiële bijdrage geleverd aan de eerste editie van Onze Spelen." En daar blijft het niet bij, belooft Garretsen: "Ook in onze najaarsvergadering in november zullen we weer een aantal mooie projecten aan de leden voorleggen!"

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.