Ads Top

Hof van Twente: ECHT energiebewust

“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. Een spreuk die volgens André Oosting een-op-een aansluit bij de Energiecoöperatie Hof van Twente (ECHT), waarvan hij voorzitter is. “Samen met inwoners, ondernemers en instellingen werken we aan de opwekking en het gebruik van schone energie in onze gemeente. Het zou te gek zijn als we straks eigen velden met PV-panelen en windturbines hebben.”

De oprichting van de lokale energiecoöperatie komt voort uit een sterke persoonlijke drive van Oosting om zelf een steentje bij te dragen op het gebied van duurzaamheid. Naar eigen zeggen balanceert hij tussen idealisme en realisme. “We hebben de wereld te leen van onze kinderen en kleinkinderen en met geleende spullen moet je zuinig omgaan. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat er een soort stille revolutie gaande is. Je ziet dat steeds meer mensen het gehad hebben met bijvoorbeeld de grote energieleveranciers en verzekeraars. Overal in de samenleving ontstaan initiatieven om dit soort dingen zelf op te pakken.”

Via zijn werk kwam Oosting in aanraking met de Lochemse energiecoöperatie. Het zette hem aan het denken: waarom doe wij in onze gemeente niets aan de verduurzaming van de energievoorziening? “We kunnen heel veel zelf, als we het maar samen doen. Ik ben gaan kijken of ik mensen in mijn netwerk en binnen de gemeente enthousiast kon krijgen voor de oprichting van een energiecoöperatie voor Hof van Twente. We hebben een aantal werkgroepen geformeerd en sinds oktober 2013 is ECHT een feit. Een direct winstoogmerk hebben we niet, alles is nu nog liefdewerk oud papier. Maar om uit te groeien tot een coöperatie die op eigen benen staat, is geld nodig. Van bedrijven en instellingen, maar ook van inwoners. We hebben nu 63 leden, maar om onze plannen door te zetten, is power nodig. Hoe meer leden, hoe beter!“

Plannen en ambities heeft ECHT genoeg. “We willen dat in 2025 50% van de energie in Hof van Twente duurzaam wordt opgewekt. Dat is onze stip op de horizon. Dit sluit ook aan bij de doelstelling van de gemeente om in 2030 energieneutraal te zijn”, vertelt Oosting. In eerste instantie richt ECHT zich op het besparen van energie en het stimuleren van het gebruik van duurzame energie. Ook daarbij wordt gebruik gemaakt van de gezamenlijke kracht. ECHT kan bijvoorbeeld 100% pure energie inkopen bij de Raedthuys-groep en dit tegen een gunstig tarief."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.