Ads Top

TU/e nieuwe partner in internationaal grafeenonderzoek

TU/e-onderzoeker Heiner Friedrich krijgt ruim twee ton subsidie van de European Research Council (ERC) om onderzoek te doen aan grafeen. Dit maakte de ERC maandag bekend. Door deze toekenning is de TU/e partner geworden in het zogeheten Graphene Flagship – een groot Europees consortium van universiteiten en bedrijven op het gebied van grafeenonderzoek. Het partnerschap opent deuren naar de volgende, besloten subsidierondes in dit consortium.

Grafeen is een enkel laagje van koolstofatomen met verbluffende eigenschappen. Het is extreem dun, sterk en een goede geleider. Reeds sinds het de eerste keer gemaakt werd in 2004 staat het bekend als ‘wondermateriaal’ met tal van toepassingen, zoals in flexibele elektronica, touch screen beeldschermen of miniatuursensors. 

Het Graphene Flagship vertegenwoordigt een Europese investering van een miljard euro voor tien jaar om grafeen te commercialiseren. Het is een grootschalige samenwerking van universiteiten, kennisinstellingen en bedrijven uit 23 landen. Sinds vandaag zijn er 66 partners bijgekomen na een ‘open call’ van in totaal 9 miljoen euro. Van de 218 projectaanvragen zijn 21 beurzen toegewezen. Een daarvan gaan naar dr. Heiner Friedrich van TU/e-faculteit Scheikundige Technologie. 

Heiner Friedrich, werkzaam in de onderzoeksgroep Materials and Interface Chemistry, krijgt de beurs om onderzoek te doen naar grafeen in zonnecellen. Zijn doel is de koperen laag aan de achterkant van zonnecellen te vervangen door een geprinte geleider gemaakt van het koolstofmateriaal. Hierdoor verminderen niet alleen de energiekosten voor fabricage van de zonnecel, maar gaat de cel ook langer mee. Bovendien is het gebruik van grafeen milieuvriendelijker dan koper. Ook is koolstof als grondstof in overvloed aanwezig. Friedrich voert het project uit in samenwerking met industriële partner DSM Ahead, zodat materialen en printprocessen worden ontworpen met inachtneming van de industriële eisen. Dit geeft het hoogst mogelijke valorisatiepotentieel.  

De onderzoeksgroep Materials and Interface Chemistry is via dr. Nico Sommerdijk bij nog een Graphene Flagship project betrokken. Dit project, dat geleid wordt door de grote Italiaanse cementproducent Italcementi S.p.A., heeft als doel om nieuwe fotokatalysatoren op grafeen te ontwikkelen en deze te gebruiken als cementcoating. Titaniumdioxide in het cement laat vervuilende roetdeeltjes in de lucht oxideren door middel van fotokatalyse. Het toepassen van de grafeenbevattende cementcoating op gebouwen zorgt voor een schonere lucht in volgebouwde steden met druk verkeer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.